Achtergrond

Voortaan douchen als de iceman

We lijken wel vliegverslaafd, zo fanatiek reizen we de wereld over. Maar dat betekent veel CO2-uitstoot. Kun je met een schoon geweten vliegen? PowerSwitch-redacteur Leonie gaat dat de komende weken berekenen en testen – want ze vliegt straks zelf naar Japan. Deze keer: thuis.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Oké, noodgeval. Ik eet vanavond zelfgemaakte pizza en dat vraagt om mozzarella. Ik heb voor deze serie beloofd dat ik drie maanden veganistisch uitprobeer, maar niemand ziet me hier in de supermarkt en ik heb ongelofelijke zin in zo’n zachte druipende kaasbol. Eéntje maar? Eenmaal bij de kaas-sectie blijkt het code rood: 3 mozzarella’s voor de prijs van 2! Het universum is me aan het kietelen op mijn zwakste plek: in-de-bonus. Waar ben ik mee bezig?! Zuchtend sjok ik weg, zónder kaas.

vliegverslaafd

Hoe genees ik van mijn vliegverslaving?

Ik probeer in het reine te komen met mijn vliegverslaving. Allereerst door minder te vliegen: één keer in de twee jaar. En te onderzoeken of ik de vluchten dié ik nog maak (dit jaar naar Japan, dat was al gepland…) kan compenseren door in het dagelijkse leven minder CO2 uit te stoten. De vorige keer heb ik beloofd om minstens drie maanden veganist te zijn (mooi getimed met de Vegan Challenge , minder mooi met Pasen), geen voedsel weg te gooien en bij groente en fruit te letten op de milieuscore. Samen goed voor 472 kilo CO2 minder per jaar, maar nog niet genoeg om de 2750 kilo CO2 van Japan te compenseren. Vandaag wil ik kijken of ik in huis nog wat kilootjes kwijt kan raken.

5-minuten-regel

Op zoek naar tips over hoe ik met mijn gedrag in huis CO2 kan besparen, sta ik ineens oog in oog met de tip die je wist dat zou komen. Korter douchen. Slik. Als je nog maar 5 minuten onder die warme straal staat, bespaar je jaarlijks 180 kilo CO2. 1 En met een waterbesparende douchekop komt daar nog eens 100 kilo bij. Voortaan vraag ik mijn vriend om na 5 minuten de warme kraan in de keuken aan te zetten. Als ik dan nog verder wil plonzen, dan is het Wim-Hof-style: ijskoud.
Beeld: Milieu Centraal

Verwarm geen ruimtes waar je niet vaak bent (ik mocht willen dat ik zo ruim woonde)

En door. Wat kan er nog meer? Je oude koelkast vervangen door één met A+++-label bespaart 90 kilo CO2. Toevallig had ik net een nieuwe nodig. Ik kon een oudje overnemen, maar heb toch voor zo’n nieuwe met plussen gekozen. Hop, 90 kilo. Verder opvallend: een flinke besparing van 130 kilo CO2 bereik je door niets op stand-by te laten staan of door geen droger te gebruiken. Mijn was deed ik trouwens al braaf op 30 graden, maar dat valt dan weer tegen: 30 kilo CO2.
De meeste kilootjes win je door slim met je verwarming om te gaan. Zet de thermostaat één graad lager dan je gewend bent (19 graden bijvoorbeeld), en ‘s nachts of als er niemand thuis is op 15 graden. Verwarm je slaapkamer niet, houd alle deuren dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent (ik mocht willen dat ik zo’n groot huis had dat er ruimtes zijn waar ik niet vaak kom). Om dat allemaal te onthouden moet ik het op mijn arm tatoeëren, maar dan heb je ook wat: samen zou het goed moeten zijn voor 450 kilo CO2 minder per jaar. Dat is bijna een half jaar veganistisch eten!

Terwijl ik dit schrijf, hoor ik het verleidelijke opschuimgeluid van een cappuccino. Geen sojamelk. Drommels.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik trouwens achter me het verleidelijke opschuimgeluid van een cappuccino. Er is hier geen sojamelk. Drommels. Om het erger te maken, zegt mijn collega: ‘Ik doe even wat lekkers in de koektrommel!’ Paaseitjes. Melkchocolade. Het is een complot.

Een eigen huis…of niet

Het is uit tussen mij en kaas

Oké, er is dus van alles dat je in huis kunt doen. Maar nog beter is het om iets te doen áán je huis. Spouwmuurisolatie hier, zonnepaneeltje daar… Ik wil het in deze serie vooral hebben over dingen die je meteen kunt toepassen, dus ik ga hier niet te diep op in. Maar toch even, want man, wat kan je met je huis veel verschil maken. Neem je zo’n hybride warmtepomp, die deze week in het nieuws is, dan bespaar je jaarlijks 1200 kilo CO2. Laat je je schuine dak of je spouwmuren isoleren, dan scheelt dat 1600 kilo Co2. Dat is bijna een retourtje naar India! Stel je voor: jij blijft lekker in Nederland dit jaar, want vliegen is maar slecht voor het milieu. Respect. Maar als je in een superslecht geïsoleerd huis woont, dan maak je eigenlijk elk jaar (!) een tripje naar India. Terwijl je thuis in je pyjama op de bank zit.

Met een superslecht geïsoleerd huis maak je elk jaar een tripje naar India, qua CO2. In je pyjama op de bank

En als je nou geen eigen huis hebt, maar huurt? Als ik daarin duik, blijkt dat er best veel dingen zijn die je kunt doen. Om te beginnen een echt groene energieleverancier kiezen , natuurlijk. Maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen zijn mogelijk, of aansluiten bij een postcoderoosproject . En in 2020 moeten alle corporatiewoningen gemiddeld energielabel B hebben , dus je hebt kans dat jouw woningbouwvereniging binnenkort je huis komt isoleren (zoals bij mij ook gebeurd is). En een kwart van alle huizen gaat als het lukt voor 2030 van het gas af… er gaat een wereld voor me open, maar dat past allemaal niet in één artikel. Ik schrijf binnenkort maar eens een apart artikel voor huurders.

En dan de kilootjes…

Goed, dus wat ga ik doen? Korter douchen moet ik in ieder geval probéren. De koelkast-besparing is binnen en niks stand-by-en moet ook lukken. En ik ga ook voor al die verwarmingsdingen (wie kent een goede tatoeëerder?). Dan kom ik op een CO2-besparing van 180+90+130+450= 850 kilo. Mits ik het allemaal een vol jaar volhoud…(shit, snel de kamerdeur dichtdoen) Dan kom ik met de 475 kilo van vorige week op 1322 kilo. Dat gaat lekker!
Beeld: Theo Danes
Oja, nog even over die mozzarella: ik heb een kok gevonden die in dit filmpje met gortdroge humor uitlegt hoe je mozzarella van cashewnoten maakt. Het is lekker. Dus er is hoop.

vliegverslaafd

Hoe genees ik van mijn vliegverslaving?

Het is uit tussen mij en kaas

vliegen

Niet meer vliegen? Deze mensen bewijzen dat het kan

Hoeveel CO2 zit er in je nieuwe tas?

Dromen over de slaaptrein

Kun je de CO2-uitstoot van je vliegreis met je gedrag compenseren?

  1. Een douche wordt doorgaans met gas verwarmd, dat veroorzaakt de CO2-uitstoot. We douchen gemiddeld 5x per week, 9 minuten lang ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons