Virgin Islands krijgt drinkwater door Nederlandse techniek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De installatie, aangedreven op zonne-energie, produceert 12.500 liter ontzout water per dag. Gebruikers kunnen er hun dagelijkse huishoudelijke en irrigatie waterbehoefte mee vervullen. Via een live webportaal kunnen zowel de waterproductie als de verbruikte zonne-energie overal ter wereld gevolgd worden.

Oplossing bestaande schaarste
Toenemende waterschaarste en beperkte beschikbaarheid van fossiele brandstoffen vragen wereldwijd om nieuwe oplossingen. “Zeewater is bijna ongelimiteerd beschikbaar en kan met duurzame energie bruikbaar worden gemaakt”, zegt Sid Vollebregt, managing director van Elemental Water Makers. “Het is een logische oplossing voor de bestaande zoetwaterschaarste.”

Elemental Water Makers EWM werd in 2012 opgericht door twee ingenieurs van de TU Delft en is gevestigd in de incubator YES!Delft. Het bedrijf kan water ontzilten met fluctuerende bron(nen) van duurzame energie. “Dat is mogelijk door slim gebruik te maken van de zwaartekracht’’, zegt Vollebregt. ‘’Omgekeerde osmose heeft zeewater onder hoge druk nodig. Via een waterbuffer geinstalleerd op hoogte kunnen we het systeem continu van druk voorzien. De benodigde hoogte hebben we vervolgens sterk gereduceerd door de resterende druk in de uitgaande zoutwater stroom te hergebruiken.’’ 

Tot voor kort bestonden er nog barrières om duurzame energie in combinatie met ontzilting te gebruiken. “De meest toegepaste ontziltingstechniek, omgekeerde osmose, is ontworpen voor continu gebruik, terwijl duurzame energie van de zon of de wind niet altijd beschikbaar is”, zegt Vollebregt. Bestaande oplossingen maakten daarom volgens hem vaak gebruik van batterijen, met hoge kosten tot gevolg.

Kostenbesparing
Met de techniek kan een aanzienlijke kostenbesparing worden gerealiseerd. ”Onze oplossing is bovendien schaalbaar: van een paar kubieke meter per dag tot miljoenen liters water”, aldus Vollebregt. Elemental Water Makers ziet dan ook veel interesse in de techniek en voert naar eigen zeggen onder meer gesprekken met regeringen om de duurzame bron van zoetwater ook voor andere eilanden mogelijk te maken. 

In dit artikel op OneWorld Toekomstdenkers legt Sid zijn innovatieve waterideeën verder uit.

Lees hier hoe drinkwater uit zeewater de gewoonste zaak van de wereld is op Curaçao.

Onderstaande animatie laat zien hoe de uitvinding van ELM werkt.[[{“fid”:”38558″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”video elemental water makers”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”video elemental water makers”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Elemental Water Makers”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons