Vijf tips voor een eerlijke kerst

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Via mijn stichting Fair Chances stel ik kerstpakketten samen met duurzame, verantwoorde en unieke producten. Voor deze pakketten gebruiken we vaak een aantal voedselproducten waar ik inmiddels groot fan van ben. Producten die goed zijn voor de natuur, de makers en het welzijn van jou en je familie.

Kristel Hulsebos is communicatie- en projectmedewerker bij Food Cabinet. Eerder was ze al communicatieadviseur bij Strawberry Earth en The Punchy Pack. Daarnaast runt ze haar een eigen stichting, Fair Chances.  

1. Krom is het nieuwe recht
Kromkommer soep is gemaakt van ‘misvormde’ groenten die in de supermarkt niet geaccepteerd worden vanwege hun afwijkende uiterlijk. Kromkommer geeft deze groenten een kans en maakt er heerlijke soepen van in verschillende smaken. De smaken van dit seizoen zijn: courgette-, bieten- en wortelsoep.  

2. Of je worst lust
De worsten van Brandt & Levie zijn echt een aanrader om te serveren met de kerst. Ze hebben droge worsten voor op het kaasplankje of verse worsten met bijzondere smaken zoals saffraan en sinaasappel of eekhoorntjesbrood en rozemarijn. Voor de worst worden in Nederland gehouden varkens gebruikt die gevoerd worden met lokaal verbouwde gewassen. Een deel van het varken wordt door Brandt & Levie ook gebruikt om zeep van te maken. Het zachte niervet van het varken geeft verrassend genoeg een heerlijke zachte zeep. 

3. Kerst en chocola
Wie kent ze inmiddels niet? De verassende smaken van de Tony’s Chocolonely repen. Tony’s koopt zijn cacao rechtstreeks bij boeren uit Ghana en Ivoorkust. Ze hebben net nieuwe repen met spectaculaire smaken op de markt gebracht, zoals de Melk Popcorn Discodip en Lemon Cheesecake. Ook een echte aanrader voor deze donkere dagen: Tony’s chocolademelk. Opwarmen, slagroom erop en genieten bij de kachel of voor het haardvuur. 

4. Een sociaal biertje
Brouwerij De Prael biedt naast het brouwen van heerlijk bier ook een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De één werkt zeven dagen, de ander misschien zeven minuten, maar iedereen draagt bij aan de grote variëteit aan biertjes zoals de Bitterblond, de Quadrupel en de Pale Ale. Nieuwsgierig? Proef de speciale Prael bieren eens bij hun proeflokaal op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. 

5. Thee met smaak
ChariTea is fair trade thee die niet alleen je dorst lest, maar ook bijdraagt aan het goede doel. Onder het motto ‘drinking helps’ gaat er per verkocht flesje 5 cent naar ontwikkelingsprojecten voor lokale boerengemeenschappen in Zuid-Afrika en Sri Lanka. Deze boeren produceren de ingrediënten voor de dranken. De verschillende smaken tot nu toe: black, red, green en mate – alle ingrediënten zijn organisch. 

Dit zijn slechts een paar van inmiddels talloze verantwoorde producten die er momenteel worden aangeboden. Wanneer jij dit jouw gasten voorschotelt steun je niet alleen eerlijke handel en een duurzame voedselproductie, maar ook de arbeidsparticipatie voor mensen met een beperking. En door ‘misvormde’ groenten te serveren ga je voedselverspilling tegen. Dus dit jaar geen excuses; je hebt nu alle ingrediënten om duurzaam en verantwoord de feestdagen door te komen.

Fair ChancesDe stichting Fair Chances biedt kerstgeschenken aan die bestaan uit duurzame, fair trade, en streekproducten. De pakketten worden ingepakt bij een sociale werkvoorziening. Zo biedt Fair Chances een maximaal maatschappelijk verantwoord pakket aan. Door kennisuitwisseling, kunstuitleen en coaching faciliteert Fair Chances een inspirerende samenwerking tussen bedrijven en diverse stichtingen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons