Twaalf wereldsteden schakelen over op schone bussen

Burgemeesters van twaalf wereldsteden beloven hun openbaar vervoer helemaal vrij te maken van fossiele brandstoffen. Onder meer Londen, Parijs en Los Angeles zullen vanaf 2025 geen bussen meer aankopen die op gas, benzine of diesel rijden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
London, Parijs, Los Angeles, Kopenhagen, Barcelona, Vancouver, Mexico City, Milaan, Seattle, Auckland, Quito en Kaapstad hebben de “Fossil-Fuel-Free Streets”-verklaring ondertekend. Daarin nemen ze zich onder meer voor hun openbaar vervoer te vergroenen. Vanaf 2025 zullen ze geen nieuwe bussen meer kopen op fossiele brandstoffen, en ten laatste 5 jaar later moet een groot deel van hun stad een volledig uitstootvrije zone zijn.

“De burgemeesters begrijpen dat bloeiende steden niet zonder schone lucht kunnen”, zegt Michael Bloomberg, speciaal gezant van de VN voor Steden en de Klimaatverandering. “Door te kiezen voor schonere voertuigen bestrijden we niet alleen de klimaatverandering, maar redden we ook heel wat levens.”

Wandelen en fietsen

De ondertekenaars zetten volop in op wandelen, fietsen en gemeenschappelijk transport in hun steden. Ze willen het aantal vervuilende voertuigen zo snel mogelijk verminderen en zullen voortaan elke twee jaar de vooruitgang rapporteren.

“Luchtvervuiling door benzine- en dieselauto’s doodt miljoenen mensen over de hele wereld, en dezelfde uitstoot draagt bij aan de klimaatverandering”, zegt de Parijse burgemeester Anne Hidalgo. “In samenwerking met de burgemeesters, burgers en bedrijven van deze prachtige steden willen we schone en gezonde staten creëren waar de volgende generaties van kunnen genieten.”

De meeste van de deelnemende steden zijn nu al volop in verandering. Zo voerde de Londense burgemeester Sadiq Khan de strijd tegen luchtvervuiling gevoelig op, met onder meer een hogere taks op vervuilende voertuigen in het centrum. Kopenhagen werkt hard aan de eigen doelstelling om klimaatneutraal te worden tegen 2025, met onder meer een groen mobiliteitsbeleid en schonere energievoorziening. En Barcelona wil in de komende jaren 165 hectare groene ruimte creëren in de stad en het aantal autoritten met een vijfde verminderen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons