Achtergrond

Tien tips voor een groene voorjaarsschoonmaak

De zon laat af en toe z’n gezicht weer zien: tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar hoe pak je die aan zonder de natuur om zeep te helpen?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voordat je aan de schoonmaak begint, kun je alvast aan de slag door zelf schoonmaakmiddelen te maken. Bijvoorbeeld met dit recept voor allesreiniger: vul een fles of sprayflacon met een halve liter koud water. Meng deze met vier theelepels groene zeep en vijf of zes theelepels zuiveringszout. Voeg het sap van een halve citroen toe. Schudden voor gebruik. Schuurmiddel is nog sneller klaar: je hoeft alleen maar drie eetlepels zout in een bankje te mengen met een flinke scheut azijn. Azijn ontkalkt alles én zorgt voor blinkende ramen Minstens zo leuk: gewone natuurazijn is supervriendelijk voor het milieu, doodt veel bacteriën en kost niks.

De voorjaarsschoonmaak

1. Ramen
Lappen met een emmer koud water met een flinke scheut azijn erin. Eventueel een paar druppels afwasmiddel erbij. Beproefd middel om strepen weg te krijgen: na wrijven met een prop krantenpapier.

2. Oven
Zet de oven kort aan totdat hij warm is. Smeer de wanden in met groene zeep en zet er een bakje kokend water met citroen in. Ovendeur dicht, nachtje laten intrekken en daarna afnemen met een vochtige doek. (Herhalen bij hardnekkig vuil)

3. Magnetron
Zet in een vette magnetron een bakje water met schijfjes citroen. Zet ‘m 1 minuut op vol vermogen. Schoonvegen met een doek.

4. Koelkast
Maak een warm sopje met 1 eetlepel soda per liter water en een likje groene zeep. Droog de koelkast na met een doek. Schimmel op de rubberen randen? haal er een in citroensap gedrenkt wattenstaafje langs.

5. Tegels en schimmel
Met een sopje van half water, half azijn en het sap van een citroen worden tegels schoon en kalkvrij. De oranje schimmel op het voegwerk krijg je goed weg met datzelfde sopje, én door te schrobben met een (tanden-)borstel. Zwarte schimmel op het plafond bewerken met een zachte schuurspons met citroensap. Wat ook werkt: zuiveringszout (baking soda). Los een deel zuiveringszout op in een deel water, of een deel water en een deel azijn in een sprayflacon.

Milieuvriendelijk en zuinig poetsen

Gewone azijn is een natuurproduct, schoonmaakazijn is synthetisch; er zit methanol in (giftig). Met beide valt goed schoon te maken, maar het azijnzuurgehalte in schoonmaakazijn is hoger dan in natuurazijn. Hoewel er minder chemische stoffen en oplosmiddelen in reguliere schoonmaakmiddelen zitten, kunnen sommige ingrediënten schade toebrengen aan water en lucht.

En verder:

Minder of geen warm water gebruiken levert de meeste milieuwinst op. Minder gas of stroom voor warm water is minder CO2-uitstoot en scheelt ook euro’s.

Zuinig gebruik van was- en schoonmaakmiddelen scheelt in de hoeveelheid verbruikte grondstoffen én in geld.

Compacte of geconcentreerde (af)wasmiddelen zijn beter voor het milieu, omdat er minder chemicaliën voor worden gebruikt, Pas op: juist bij compacte middelen doseren mensen gauw te royaal.

6. Douche en kraan
Een vochtige doek met azijn verwijdert kalkaanslag op douches en kranen van chroom of roestvrijstaal. Zijn ze lang niet schoongemaakt, bind dan een in azijn gedrenkte doek om de kraan. Verstopte douchekop? In een bakje met azijn ermee.

7. Toilet
Zeker in gebieden met hard water (veel kalk) vertoont de toiletpot snel kalkaanslag. In plaats van chloor of toiletblokjes: scheut azijn in de pot, laten inwerken, waarna de aanslag gemakkelijk te verwijderen is met een borstel.

8. Houten vloeren
Met een warm sopje met (niet te veel) groene zeep de vloer dweilen. Wel goed nadweilen met koud water om dof uitslaan of strepen te voorkomen.

9. Meubels
Houten meubels met vetvlekken of vettige aanslag glanzen na een behandeling met water met een beetje azijn. (Een paar druppels afwasmiddel kan ook.) Ingetrokken vlekken krijg je weg met een mengsel van een deel spiritus en twee delen olijfolie. Vochtkringen in het hout verdwijnen door te poetsen met wat tandpasta op een doekje.

10. Muur en terras
Een schaduwrijke binnenplaats krijgt gauw groene aanslag. Ook hier verricht azijn goed werk. Giet een paar flessen over de stenen vloer; laten inwerken en wegborstelen. Muren besproeien en schrobben.

Het quinoa-dilemma deel 5: de gelukkige huisvrouw is groen

9 goede voornemens die wel een verschil maken

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons