ambassadeur
Een bezoeker van de ambassadeursconferentie bekijkt een fototentoonstelling. Beeld: Kick Smeets / BuZa 2018

Succesvolle klimaatdiplomatie is soms toeval

Marcel Beukeboom was bij de ambassadeursconferentie, waarvoor collega’s van over de hele wereld even terugkeerden naar Den Haag. De klimaatbrillen werden flink opgepoetst, want eigenlijk is iedere ambassadeur een klimaatdiplomaat.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Afgelopen week kwamen alle Nederlandse ambassadeurs terug naar Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Voor de ambassadeurs die ver weg van Den Haag ons land vertegenwoordigen een goede gelegenheid zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. Voor thematisch ambassadeurs  (die juist veel landen bedienen maar op één thema, zoals ikzelf) in Den Haag de kans in korte tijd veel te leren over posities van verschillende landen op hun terrein en afspraken te maken over de Nederlandse inzet. Tijdens deze conferentie komen de drie traditionele dimensies van buitenlands beleid (geografisch, thematisch, multilateraal) samen en kunnen ze elkaar versterken.

Bron: twitter.com
Dat laatste klinkt natuurlijk heel theoretisch. Waar moet je dan aan denken? Een actueel voorbeeld is ons huidige lidmaatschap van de VN Veiligheidsraad. De context is hier multilateraal. In dit forum wordt vaak over concrete situaties in landen gesproken, maar soms ook over bredere thema’s. Nederland wil tijdens zijn tijdelijke lidmaatschap van de Veiligheidsraad aandacht vragen voor de link tussen klimaatverandering en veiligheid. We doen dit soms door gebruik te maken van lokale voorbeelden – denk bijvoorbeeld aan een land waar mensen vanwege droogte van hun land worden verdreven. Onze Permanent Vertegenwoordiger in New York heeft in zulke gevallen direct contact met de ambassade van dat land en beschikt zo over de juiste informatie en daarmee overtuigingskracht.

Sustainable Development Goals

Voor de leden van het kabinet is de ambassadeursconferentie ook altijd een nuttige bijeenkomst. Sommige ministers spreken de hele groep toe, anderen gaan in kleiner verband dieper op hun eigen beleidsterrein in. Op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling was het interessant te luisteren naar de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag. Zij werkt aan een beleidsnota waarin het beleid voor de komende jaren uiteengezet gaat worden. Ze vertelde dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen hiervoor het raamwerk gaan vormen. Deze zijn, zo zei ze, het Regeerakkoord voor de wereld. Net als binnen onze inzet in de Veiligheidsraad ook hier extra aandacht voor preventie, net als voor klimaatverandering.

Invloed van Paus Franciscus

In een aparte sessie werd door een grote groep ambassadeurs dieper ingegaan op klimaatdiplomatie. In deze bijeenkomst werden de lenzen van ieders klimaatbril nog eens opgepoetst of bijgeslepen. Want zoveel werd wel duidelijk, iedereen kan in zijn of haar situatie bijdragen aan het verwezenlijken van de doelen van het Akkoord van Parijs. Onze permanente vertegenwoordiger bij de Heilige Stoel (van het Vaticaan) wees nog eens op de invloed die Paus Fransiscus heeft met zijn oproep “goed te zorgen voor ons gemeenschappelijke huis.”

Bron: youtu.be
Van de collega’s uit Bangladesh en Myanmar kwamen zowel verhalen over de ‘threat multiplier’ die klimaatverandering is, bijvoorbeeld vanwege droogte en overstroming, als over de kansen die het biedt. In Myanmar, op veel gebieden een onbeschreven blad, zou door investeringen in hernieuwbare energie de hele ‘fossiele fase’ in de ontwikkeling van het land overgeslagen kunnen worden. Het Nederlands bedrijfsleven kan hierbij een positieve rol spelen.

President Ortega had geen goed antwoord op de vraag waarom Nicaragua het Parijs-akkoord nog niet ondertekend had

Dat succesvolle klimaatdiplomatie soms ook van toevalligheden afhangt, illustreerde onze bewindvoerder bij de Wereldbank. Hij vertelde dat hij met een aantal collega-bestuurders op bezoek was bij de Nicaraguaanse President, Daniel Ortega (jawel, die zit er nog steeds). Tijdens het gesprek vroeg een van de collega’s waarom Nicaragua het Akkoord van Parijs eigenlijk nog niet ondertekend had. Daarop had Ortega geen goed antwoord en hij besloot ter plekke dat Nicaragua dat toch maar moest doen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons