Startup bouwt ‘grootste bioboerderij ter wereld’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als het aan Andreas Senjaya ligt ‘wordt de wereld één grote biologische boerderij’, vertelt hij enthousiast op het podium van de Startup Conference in de buurt van San Francisco. Hij is mede-oprichter en directeur van iGrow, een startup uit Indonesië die in korte tijd duizenden boeren aan het werk heeft gekregen.

"Mijn familie werkt al generaties als boer maar heeft niet de grond of het geld om op grote schaal te produceren", zegt Senjaya. "Tegelijkertijd is er veel vruchtbare grond in Indonesië die niet gebruikt wordt." Daar moest iets aan te doen zijn, dachten Senjaya en mede-oprichter Muhaimin Iqbal, en zo werd iGrow geboren.

Online platform

Via een online platform kunnen investeerders van over de hele wereld een investering tussen de 100 en 1000 dollar doen in een bepaald gewas, bijvoorbeeld pinda's, avocado's, of durianfruit.

iGrow brengt die investeringen naar een boer in Indonesië, die ze gekoppeld hebben aan landeigenaren die meer geld willen verdienen aan hun land. De startup houdt toezicht op de plantages, om te controleren of er uitsluitend biologische landbouw plaatsvindt en helpt bij het verkopen van de oogst aan handelaren. Investeerders krijgen gegarandeerd hun inleg terug.

De eerste oogsten van pinda's hadden een rendement van 24 procent. Oogsten van andere gewassen zijn er nog niet geweest, omdat bijvoorbeeld de durianboom pas na vijf jaar fruit geeft.

Meer dan 2000 boeren

De statistieken van iGrow zijn indrukwekkend. Er doen al meer dan 2000 boeren in Indonesië mee, er is in totaal 1197 hectare beplant met gewassen. In twee jaar tijd hebben ze een omzet van 1 miljoen dollar gehaald. 40 procent van de opbrengst van een bepaald gewas gaat naar de boeren, 40 procent naar de investeerder en de rest naar iGrow (dat de toezichthouders betaalt).

We zijn bezig met het veiligstellen van ons voedsel

Investeerders moeten wel een lange adem hebben. Wie investeert in een avocado-plantage gaat een contract van vijftien jaar aan. Pas in jaar vijf gaat de plantage oogst opleveren, met een geschat gemiddeld rendement van 15 procent per jaar. Maar het gaat iGrow niet alleen om rendement voor de investeerder. "We zijn bezig met het veilig stellen van voedsel in de toekomst", zegt Senjaya.

iGrow is zowel een commerciële als een sociale onderneming. Dat blijkt ook uit het feit dat investeerders ervoor kunnen kiezen hun aandeel in de omzet van een oogst niet te innen, maar aan een school of ziekenhuis in Indonesië te doneren.

iGrow was onderdeel van de wereldwijde startup-accelerator 500 Startups en ontving daarvan hun eerste 125.000 dollar aan investeringen. Met dat geld willen ze het model dat ze in Indonesië hebben opgezet naar andere landen brengen. Later dit jaar staat de opening van een olijfplantage in Turkije op de agenda.

[[{“fid”:”49702″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”iGrow startup biologische boerderij”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”iGrow startup biologische boerderij”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”iGrow My Own Food”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons