Sta Droog! met Janne’s tips: deel 2

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lees hier meer over de Sta Droog! Challenge en lees hier de vorige tip van Janne.

Als je uitgekeken bent op dat ene hemdje of die trui die eigenlijk niet kapot is, dan kun je er heel vaak op een simpele manier een ander kledingstuk van maken. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Wat dacht je bijvoorbeeld van schoenen gemaakt van een spijkerbroek, sokken van je wollen trui of een boodschappentas van een oud t-shirt? Voor ideeën kan je het internet afstruinen of  het boek 'Customize your clothes' raadplegen.

Tip 2: De shirt skirt
Als voorbeeld van dit transformeren is de tip van deze week het maken van een shirt skirt. Redelijk makkelijk te doen met beperkte naaikennis en van een heel basic kledingstuk: het overhemd.

Als je (of je vriend, vader of broer) een overhemd niet meer wil dragen en maar je vindt de kleur of het motief toch leuk, dan kun je er betrekkelijk makkelijk een rokje van maken. En belangrijk voor de heren: vrouwen vinden niets leuker dan een zelfgemaakt cadeau wat bloed, zweet en tranen heeft gekost!

Je hebt nodig: een stofschaar, tornmesje, spelden, een veiligheidsspeld, een naaimachine, een breed stuk taille-elastiek, garen en een oud overhemd.

Zo werkt het:

Stap 1: 
Leg het overhemd dichtgeknoopt plat op tafel. Knip de mouwen af langs de naden van het hemd. 

Stap 2:
Knip in een rechte lijn de bovenkant eraf, net onder de schouders, ongeveer halverwege de mouwinzetten. Stap 3:
Naai de stukjes aan de zijkanten (waar eerst de mouwen zaten) dicht.

Stap 4:
Doe de knoopjes open zodat je als het ware een lange lap krijgt en vouw daarvan de bovenkant ongeveer 9 centimeter om. Dit wordt de tunnel waar je taille-elastiek doorheen moet. Naai deze 8 centimeter (afhankelijk van de breedte van het elastiek dat je hebt) vanaf de bovenkant helemaal rondom vast op het hemd. 

Stap 5:

Meet op hoe lang het elastiek voor je taille moet zijn en knip het iets langer af. Haal het elastiek, met behulp van een veiligheidsspeld, door de tailletunnel (je hebt nog openingen aan de voorkanten van het hemd, waar de knoopjes zitten) en naai daarna de uiteinden van de elastiekband aan elkaar. Doe je knoopjes weer dicht. Zo vormt zich nu een rokje.

Stap 6:
Knip vervolgens de mouwen aan de schouderkanten recht af en torn de zijkanten open (oftewel: maak de naad los met een tornmesje). Van de mouwen gaan we een soort riem maken. Aangezien de mouwen samen waarschijnlijk niet lang genoeg zijn om lekker om je middel te kunnen knopen, knip je uit de achterkant van de afgeknipte bovenkant van het hemd een rechthoekige lap. Deze lap moet zo breed mogelijk zijn en zo lang als de hele breedte van de rug. Als je het leuk vindt kun je, zoals op de foto onder stap 7, natuurlijk ook een heel andere kleur stof nemen.

Stap 7:
Naai nu de mouwen met de zijden die je net recht geknipt hebt aan beide kanten van de lap. De mouwen zijn nu wel breder dan de lap dus we maken de ‘riem’ gewoon wat smaller, je hoeft er tenslotte toch niet meer met je armen in. Knip de stukjes mouwzijkant die uitsteken in een recht lijn af. Sla dit geheel binnenstebuiten in de lengte dubbel en naai de zijnaad in een rechte lijn, van manchet tot manchet, helemaal dicht. Draai dan je mouwriem om naar de goede kant, buitenstebinnen als het ware. De riem is nu af.

Stap 8:
Knip uit de overgebleven stof van de voorkant vier rechthoekige stukjes van 5 centimeter breed, met als lengte: de breedte van de tailleband + 5 centimeter. Maak hier riemlusjes van door deze lapjes in de lengte binnenstebuiten dubbel te vouwen en langs de lengte dicht te stikken. Ook deze moeten dan weer buitenstebinnen gekeerd (dit is een beetje gepiel maar met je veiligheidsspeld eraan moet het lukken).

Stap 9:
Naai deze riemlusjes even ver van de zijkanten, boven en onder, op de band vast: twee aan de voorkant, twee aan de achterkant.
 

Stap 10:
Haal je mouwenriem door de lusjes en knoop deze vast zoals je het mooi vindt. En klaar is je shirt skirt!

Als je de smaak te pakken hebt, kun je een tandje hoger en nog een shirt skirt  maken van twee verschillende overhemden. Dat is iets ingewikkelder, maar in dit filmpje wordt het behoorlijk duidelijk uitgelegd

 

 

 

Fashion Evenings door Min DesignWil je leren hoe je zelf je hele garderobe een make-over geeft, je lievelingsjurk namaakt of je eigen patroon tekent? Twee keer per jaar geeft modeontwerpster Janne Kromhout ontwerp- en naailessen in haar atelier in de Pijp. Tijdens deze Fashion Evenings behandelt ze onder meer naaitechnieken, patroontekenen, customizen, remakes, materiaalkennis en modegeschiedenis. Voor meer informatie, check de Facebook-pagina van Min Design.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons