Beeld: Martin Essl/Bouwe van der Molen

Simon François doucht niet meer, maar borstelt zich

Simon François (32) is vormgever in Parijs en stapte vier jaar geleden over van water en zeep naar een dagelijkse borstelbeurt.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Een collega vertelde dat hij zo natuurlijk mogelijk probeert te leven. Daar wilde ik ook wel mee experimenteren. Ik maakte me vooral druk om zeep; die doodt de natuurlijke bacteriën op je lichaam. Als je jezelf borstelt in plaats van met zeep te wassen, blijven die bacteriën leven en beschermen ze je. Daarnaast leek het me goed om water en energie te besparen. Gewoon, omdat ik niet teveel wil consumeren. Ik wil minimalistisch leven.

Bij de ecowinkel kocht ik doucheborstels: een harde voor het lichaam, een zachtere voor mijn gezicht, een nog zachtere voor ogen en neus, een lavasteen voor de voeten en een plastic borstel voor mijn hoofd. Eerst gebruikte ik helemaal geen water, maar ik ging het toch missen. Nu spoel ik even snel in één minuut de dode huidcellen van me af. Onder mijn oksels doe ik wat baking soda als alternatief voor deo.

De sensatie van borstelen vind ik nu lekkerder dan douchen

Of ik een speciale borsteltechniek gebruik? Nee, ik doe het freestyle en flink hard tot de huid rood is.  Dat voelt goed, het stimuleert de bloedsomloop. Je wordt er echt wakker van. Het is niet dat ik douchen nooit mis, hoor. Soms blijf ik stiekem ietsje langer staan bij het af spoelen. Maar de sensatie van het borstelen vind ik inmiddels lekkerder dan het gevoel na het douchen.
De eerste drie maanden heb ik het aan niemand verteld. Toen pas vroeg ik mensen of ze iets aan mij hadden gemerkt. Het antwoord: nee! Anderen zijn het ook gaan doen; niet zozeer vanwege het waterverbruik, maar omdat ze geïnteresseerd zijn in de gezondheidsvoordelen, zoals mensen met een slecht functionerende bloedsomloop, die bijvoorbeeld altijd koude vingers hebben.

Het lukt het me nog steeds om zo weinig mogelijk water te gebruiken, dat houd ik goed vol. Voor geur ben ik gezwicht: ik was laatst in Le Grand Musée du Parfum, het parfummuseum in Parijs, en toen merkte ik hoe fijn het is om een geurtje op je lichaam te dragen. Sindsdien gebruik ik soms wat natuurlijke olie. Ik zie het als een spel: híér wil ik vandaag naar ruiken.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

Hoe Zit Het Met Water? is onafhankelijk tot stand gekomen en financieel mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Nestlé, Onswater.nl, Oasen en Simavi.  De overeenkomst tussen OneWorld en deze bedrijven is openbaar en in te zien.

‘Water is een machtsmiddel’

Hoe Zit Het Met Water?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Hoe wil je het cadeau geven?

Your order contains coupons. What would you like to do?

  • Stuur de cadeaubon

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
×
Cadeaubon - digitaal én papier
 80,00
Subtotaal in winkelwagen  80,00
Besteltotaal  80,00 (inclusief  6,61 BTW-laag)
  •  80,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons