Oxfam zet de (on)eerlijkste voedselgiganten op een rij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hou jij ook zo van een fijne bak Haagen Dazs pralines en cream? Het komt jammer genoeg van het meest vervuilende en oneerlijke voedselbedrijf ter wereld. Dat blijkt uit het ‘Behind the Brands’ onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Zij doken achttien maanden lang in het ethische beleid van de tien grootste voedselbedrijven.

Oxfam onderzocht hoe de voedselgiganten omgingen met boeren, met de landrechten van kleine gemeenschappen, met hun pogingen vrouwen meer rechten te geven, hun klimaatdoelen, watergebruik en transparantie.

Het grote voedselbedrijf General Mills, dat Haagen Dasz en vele andere merken in bezit heeft, belandt op de laatste plek omdat het bijvoorbeeld niet erkent dat arbeiders recht hebben op een ‘living wage’, een inkomen waarvan ze kunnen leven.

Tien bedrijven bekijken lijkt misschien weinig. Maar deze tien bedrijven bezitten samen zo’n beetje alle merken die je in de supermarkt tegenkomt. Het grootste bedrijf, Nestle, is 200 miljard dollar waard en heeft bijna 8000 andere bedrijven in bezit. Kijk maar: (klik op plaatje voor vergroting)

tien bedrijven

Volgens Oxfam hebben deze tien dus juist de macht in handen om de levens van boeren, vrouwen er arbeiders te verbeteren. Zij kunnen van hun producenten bijvoorbeeld eisen dat ze eerlijke lonen betalen. Volgens Oxfam laten de bedrijven gezamenlijk wel vooruitgang zien, maar relatief erg weinig. Campagneleider Ben Phillips: “Sommige bedrijven blijven vasthouden aan een verouderd bedrijfsmodel dat mensenrechten niet erkent."

Zij denken dat door druk van de consument, bedrijven graag iets doen aan hun beleid, en dus hun imago. Daarom kan iedereen het rapport inkijken en per merk zien hoe het er ethisch gezien voor staat. Ze hopen dat consumenten aan de producten van hun lievelingschips, tandpasta en ijs gaan vragen om betere omstandigheden. Een beetje naming en shaming heeft al een hoop uitgehaald, meldt Oxfam. Zo had voor het onderzoek nog geen enkel bedrijf eisen die landroof tegengaan. Nu hebben zes van de tien dat wel.

Nestle komt als het beste bedrijf uit de bus. Gevolgd door het Nederlandse Unilever, dat overigens het eerste bedrijf is dat van Oxfam een ‘goed’ krijgt op het boerenbeleid. De kleine keuterboeren die de grondstoffen leveren voor hun producten, kunnen bij Unilever op een betere prijs rekenen dan bij andere grote bedrijven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons