‘Klimaatverandering is een systeemrisico’
Klimaatverandering brengt dus risico’s met zich mee, ook voor het Nederlandse financiële systeem. De DNB is in ons land verantwoordelijk voor de financiële stabiliteit. Het vroegtijdig opsporen van systeemrisico’s is dan ook een belangrijke taak van DNB. Ieder half jaar presenteert de DNB een Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). Maar ondanks dat de extreme hagelbui voor financiële verliezen bij Nederlandse verzekeraars heeft geleid, en deze weerextremen toe zullen nemen, wordt klimaatverandering nog niet meegenomen in dit overzicht. De DNB zou een belangrijk signaal afgeven als zij klimaatrisico’s zou opnemen als structureel onderdeel in het OFS.
De DNB zou een belangrijk signaal afgeven als zij klimaatrisico’s zou opnemen als structureel onderdeel in het OFS
Transitie naar duurzame economie als investeringskans
Maar behalve risico’s biedt klimaatverandering ook kansen voor de financiële sector. Om de transitie naar een duurzame economie te financieren is immers veel geld nodig: ziehier een enorme kans voor institutionele investeerders. Moet je groene investeringen dan anders benaderen dan gewone investeringen? Welnee, het is een investering als ieder ander. Het is wél belangrijk om kennis op te bouwen over de kansen en risico’s van duurzame investeringen, nog veel meer dan nu het geval is. Dan blijkt vaak dat de groene keus ook zakelijk gezien de slimste is: investeringen in duurzame infrastructuur hebben doorgaans een lager risicoprofiel dan gewone infrastructuur.
Het gevaar van schoksgewijze aanpassingen
Het grootste risico voor de financiële sector is dat klimaatverandering gaat versnellen en dat de transitie naar een duurzame economie abrupt gaat verlopen. Nu al klinkt de roep onder internationale onderhandelaars om een extra klimaattop te organiseren om de noodklok te luiden. Dit zou het begin kunnen zijn van een nieuwe realiteit waarin draconische maatregelen nodig zullen zijn. Het financiële systeem is niet gebaat bij schoksgewijze aanpassingen. Dat veroorzaakt crisis.
Nederlandse financiële instellingen en de DNB zijn internationaal koplopers. Maar dat is vooral omdat de rest zo achter loopt. We staan nog maar aan het begin van een nieuwe periode waarin klimaatverandering onherroepelijk centraal zal komen te staan als economisch en financieel thema. De keus is nu aan ons: haar centraal stellen, of afwachten tot zij zelf die positie inneemt.