Ontwikkelingslanden lopen voorop in groene financiering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het rapport Green Finance and Non-G20 Developing Countries analyseert de vooruitgang in dertien landen in Afrika, Azië, Centraal-Amerika en het Midden-Oosten.

"Verschillende ontwikkelingslanden laten sterk leiderschap zien als het gaat om groene financiering", zegt Erik Solheim, directeur van UNEP. "Daar zijn we heel blij mee, omdat particulier kapitaal een belangrijke bijdrage levert aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de klimaatverplichtingen."

In Kenia bijvoorbeeld is de snelle groei van mobiel bankieren een basis geworden voor het stimuleren van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Verschillende bedrijven bieden zonnepanelen aan particulieren aan, die mobiel betalen om de panelen en de batterij elke dag te kunnen gebruiken. Op deze manier bouwen zij kredietwaardigheid op, zodat ze aanvullende leningen kunnen krijgen.

De Centrale Bank van Jordanië heeft een nationale strategie gelanceerd om kleine en middelgrote bedrijven en vrouwen toegang te geven tot krediet, en in Bangladesh stimuleert de Centrale Bank duurzame financiering in de financiële sector via verplichte milieu-effectrapportages.

Fintech

"Om jaarlijks 5.000 tot 7.000 miljard dollar te reserveren voor de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen moet het financiële systeem specifiek financiën mobiliseren voor duurzame ontwikkelingsprioriteiten", zegt Solheim. "Duurzaamheid moet worden meegewogen in de financiële besluitvorming."

Duurzaamheid moet worden meegewogen in financiële besluitvorming

Het rapport laat zien hoe sommige ontwikkelingslanden op dit gebied een leidende rol spelen. De onderzochte landen zijn uitgekozen op basis van hun innovatieve benadering. Ze werken met nieuwe financieringsmodellen, geïnspireerd door de ontwikkelingen op het gebied van fintech: technologie om financiële dienstverlening efficiënter te maken.

Van Marokko tot Vietnam

Ook Marokko, de Filipijnen, Centraal-Amerika en Vietnam worden genoemd in het rapport. De Marokkaanse Centrale Bank zet de eerste stappen op het gebied van groene financiering en vergadert met banken over een strategie voor financiële hervormingen.

Op de Filipijnen wordt gewerkt aan een publiek-private rampenverzekering en een verplichte verzekering voor huiseigenaren en kleine en middelgrote bedrijven. In Centraal-Amerika is een programma voor Ecobanking ontwikkeld, bedoeld om de concurrentiekracht van de Latijns-Amerikaanse financiële sector te vergroten via beter milieumanagement en innovatieve financiële producten.

De Staatsbank van Vietnam en de Vietnamese Bankiersassociatie werken aan richtlijnen voor risicomanagement op sociaal en milieugebied.

Groene financiering is volgens Nuru Mugambi, communicatiedirecteur bij de Kenyan Bankers Association, een snel groeiende trend. "Maar de ontwikkelingen moeten op elkaar afgestemd worden. Het moet verder gaan dan het leiderschap van een paar voortrekkers. Er moet coördinatie plaatsvinden via regionale handelsblokken."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons