Noorse rechter staat olieboringen in poolgebied toe

Het Noorse gerechtshof is van oordeel dat olieboringen in het poolgebied niet strijdig zijn met de grondwet. Toch is de uitspraak geen totaal verlies voor de milieuorganisaties die de zaak aanspanden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Noorwegen kende in 2016 aan Statoil, Chevron en elf andere bedrijven vergunningen toe om verkennende boringen uit te voeren in het noordpoolgebied. In oktober spanden Greenpeace en enkele Noorse organisaties een proces tegen dat besluit aan.
Volgens de organisaties bedreigen de vergunningen het grondwettelijke recht van de Noren op een gezond milieu. Advocaten van de Noorse overheid noemden het proces een publiciteitsstunt, en wezen op het risico van banenverlies.
Afgelopen week werd uitspraak gedaan: de rechtbank in Oslo acht de vergunningen niet in strijd met de Noorse grondwet. De milieuschade is beperkt, oordeelde de rechtbank, en er zijn voldoende ingrepen om schade te beperken. Beide organisaties moeten de gerechtskosten van de overheid betalen – zo’n 60.000 euro.

Recht op gezond milieu

Toch zijn de organisaties niet helemaal teleurgesteld. Het hof erkende in het vonnis immers dat het recht op een gezond milieu beschermd is onder de Noorse grondwet, en dat de overheid dat recht moet verdedigen. “De eis tot onmiddellijke actie tegen de klimaatverandering mag dan genegeerd zijn door de Noorse regering en de rechtbank, ze is gehoord door miljoenen mensen over de hele wereld die de Noordpool willen beschermen”, zegt Truls Gulowsen van Greenpeace Noorwegen.

“Deze beslissing kan dienen om het draaiboek te verfijnen dat overal gebruikt wordt door mensen die hun regeringen voor de rechtbank dagen om hun basisrecht op een gezond milieu te beschermen.”

“We hebben aangetoond dat de Noorse grondwet toekomstige generaties het recht geeft op een veilig en gezond milieu”, zegt ook Ingrid Skjoldvær van de Noorse jeugdorganisatie Natur og Ungdom (Natuur en Jeugd) . “We zien dit als een belangrijke stap om het milieu beter te beschermen, inspiratie voor jongeren over de hele wereld.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons