Melk blijkt prima verpakkingsmateriaal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw werkt aan een nieuw verpakkingsmateriaal op basis van melk. Dat is niet alleen afbreekbaar maar ook gewoon eetbaar.

De conventionele plastic verpakkingen rond kaas, vlees en veel andere voedingsmiddelen zorgen niet alleen voor een berg afval, ze zijn ook helemaal niet zo goed in het vers houden van de producten die ze horen te beschermen. Bovendien lekken sommige soorten plastics hormoonverstorende stoffen in het voedsel.

Wetenschappers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn daarom op zoek naar betere alternatieven, en ze hebben veelbelovende eigenschappen ontdekt in een materiaal op basis van melk.

Eiwit
Het sleutelelement is het dierlijke eiwit caseïne, dat gemengd wordt met water en over een dunne film wordt uitgespreid. Toevoeging van glycerol en pectine zorgden voor meer structuur en flexibiliteit. Het nieuwe materiaal is tot 500 keer beter in het weghouden van zuurstof.

"De film is een erg krachtige barrière voor zuurstof en vermijdt zo dat het voedsel slecht wordt", zegt hoofdonderzoeker Peggy Tomasula. "Als ze gebruikt worden in de verpakkingsindustrie, kunnen ze de verspilling van voedsel in de hele productieketen reduceren."

Extra stoffen
Bovendien is het materiaal perfect bio-afbreekbaar, en wordt het mogelijk om er extra stoffen aan toe te voegen, zoals vitamines of smaakstoffen.

"De mogelijkheden met dit product zijn eindeloos", zegt Laetitia Bonnaillie, medeauteur van de studie. "We testen momenteel bijvoorbeeld individuele verpakkingen die gewoon mee opgegeten kunnen worden."

In een andere toepassing kan een verrijkt plastic gewoon in kokend water worden opgelost, bijvoorbeeld tijdens het koken van pasta of aardappelen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons