ABP
Mark van Baal van Follow This [foto: HH] Beeld: Hollandse Hoogte

Meer steun voor Follow This, wat doet ABP?

Op de jaarlijkse bijeenkomst van Follow This kreeg de activistische beleggersvereniging onverwacht steun van Pensioenfonds Detailhandel. De ogen zijn nu gericht op het ABP, het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs, en grootaandeelhouder van Shell. 67 hoogleraren riepen het ABP al op om voor verduurzaming te kiezen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De 67 hoogleraren vroegen het ABP in een brief in NRC om bij de volgende aandeelhoudersvergadering, in mei, voor de resolutie van Follow This te stemmen. Die resolutie is er op gericht Shell te bewegen zich aan de klimaatakkoorden van Parijs te houden. De afgelopen twee jaar diende Follow This ook al resoluties in. Die haalden het niet, vooral vanwege een negatief stemadvies door het bestuur van Shell. Voor dit jaar heeft het Shell-bestuur nog geen stemadvies afgegeven; dat komt pas eind april. De hoogleraren vragen hun pensioenfonds om de resolutie te steunen.
Uit de brief van de hoogleraren aan het ABP:
“Op 28 november 2017 deed Shell een bijzondere aankondiging: als eerste olie- en gasbedrijf ter wereld beloofde de Brits-Nederlandse multinational om de CO2-voetafdruk van de brandstoffen (‘energiedragers’) die het verkoopt tegen het jaar 2050 te halveren (…) De belofte die Shell heeft gedaan is mooi, maar onvoldoende om ‘Parijs’ te halen (…). Shell heeft dus een moedige eerste stap gezet, maar moet doorpakken en dat kan alleen als de aandeelhouders dat steunen. Als Shell op dit vlak de leiding neemt en aandeelhouders en klanten dat waarderen, is de kans groot dat de rest van de olie-industrie volgt.”

ABP: We zullen onze positie pas op de aandeelhoudersvergadering duidelijk maken

Een woordvoerder van het ABP laat weten dat de brief van de hoogleraren wordt gewaardeerd en wordt meegenomen als input. De ondertekenaars ervan zijn uitgenodigd voor een inhoudelijk gesprek. Over de mogelijkheid dat het ABP op het verzoek ingaat, wil de woordvoerder niets loslaten. “Dat is beleid. Omdat wij zoveel waarde vertegenwoordigen, moeten we uitkijken dat we de markt niet beïnvloeden. We wachten daarom sowieso eerst het stemadvies van het bestuur af. En we zullen pas op de aandeelhoudersvergadering zelf onze positie duidelijk maken.”

shell

Milieudefensie wil Shell aanklagen om klimaatverandering

Zo stuur je een olietanker bij

Mocht het ABP besluiten voor de resolutie te stemmen, dan neemt de druk op Shell om zich daadwerkelijk aan de Parijs-akkoorden te verbinden exponentieel toe. Vorige week maakte Milieudefensie bekend een rechtszaak te beginnen als het bedrijf geen maatregelen neemt.
Follow This oprichter Van Baal verwacht dat het ABP niet zelfstandig zijn stem bepaalt, maar zich zal verlaten op het stemadvies van het Shell-bestuur. “Normaal volgt 99 procent van de aandeelhouders zo’n advies. Daarom was de 6,3 procent die vorig jaar voor onze resolutie stemde, een duidelijk signaal. Shell móest daarop wel reageren en kwam eind vorig jaar met duurzaamheidsmaatregelen. Daar reageerde de markt overigens totaal niet negatief op. Het aandeel steeg die dag met 4 procent.”
De druk op het ABP om voor de resolutie te stemmen neemt toe. Het veel kleinere Pensioenfonds Detailhandel stemde tijdens de Follow This bijeenkomst vorige week onverwacht voor de resolutie 1. En ambtenaren zijn een petitie gestart om veel meer ABP-leden de hooglerarenbrief te laten ondertekenen.
“Wij luisteren wel degelijk”, stelt de woordvoerder van het ABP. “Maar met 2,9 miljoen deelnemers aan dit pensioen zijn er veel meningen. Begin dit jaar hebben we besloten om tabak en kernwapens uit te sluiten van onze inveseringen. Maar er zijn ook mensen die dat niet verstandig vinden. Die willen geen genoegen nemen met minder rendement.”
  1. lees hier het verslag op Follow The Money ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons