Lieve ouders, jullie verschonen je baby te vaak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een tipje van de luier
Op de website van EOS magazine vind je een compleet online dossier over de milieubelasting van wegwerpluiers, met een ranking (gericht op Belgische consumenten). 

Luiers van nu kunnen een stuk kleiner dan ze zijn. Een doorsnee Pamper of Huggies is groter dan nodig bij een normaal verschoningsritme, blijkt uit onderzoek van EOS magazine naar de duurzaamheid van wegwerpluiers.

[[nid:42252]]

Vroeger had je kleine dagluiers en grote voor de lange nacht. Vanwege het productiegemak worden tegenwoordig alle luiers gemaakt op nachtformaat, meldt een van de onderzochte luierfabrikanten. Wasbare luiers zijn in het onderzoek niet meegenomen (lees daarvoor ons artikel 'Wasbare luiers, geef ze van katoen'). 

Ouders vrezen lekkage en luieruitslag
Theoretisch zou je minstens tien procent kunnen besparen op absorberende materialen, is het idee van onderzoeksjournalist Michel Robles die voor EOS het onderzoek uitvoerde. Ouders zouden bijvoorbeeld niet gemiddeld zes maar drie keer per dag kunnen verschonen met de huidige luiers. Een kleine steekproef van OneWorld onder luiergebruikers brengt de nodige scepsis over dit idee aan het licht. Ouders zijn bang voor luieruitslag, een 'dijkdoorbraak' juist op het moment dat je daar het minst op zit te wachten en voor stank. Wie van onze lezers gaat de uitdaging aan? 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons