Let’s go green met Sustainable Susan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tijdens de jaarlijkse klimaattop in Parijs zullen de wereldleiders in december bijeenkomen om plannen te maken voor het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Maar waarom wachten op een klimaatovereenkomst als je zelf direct aan de slag kunt? Sustainable Susan geeft tips. 

Susan Gerritsen-Overakker(33), beter bekend als Sustainable Susan schreef het boek ‘Let’s go green’, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven. De droom van Susan is om met haar boek en online platform ‘Sustainable You’ zoveel mogelijk mensen te inspireren om duurzamere keuzes te maken. Onder het motto ‘liever vandaag dan morgen’ geeft ze drie tips uit haar gids om groen te doen.

ss

Tip 1: groen wonen
“Je huis is je veilige haven. Als je een positief verschil wilt maken, is er geen betere plek dan thuis om je groene lifestyle te starten. Je kunt groen wonen door je huis groen en gezond in te richten en schoon te maken, zorgvuldig afval te scheiden, zuinig om te gaan met water, huisdieren groen op te voeden, gezond te tuinieren en meer. Energie besparen is misschien wel de meest efficiënte en werkt vaak nog kostenbesparend ook. Hierbij kun je denken aan het vervangen van je verlichting of elektrische apparaten voor een energiezuiniger model. Het aanschaffen van zonnepanelen is een wat grotere investering maar wel een die op de langere termijn de kosten terugwint.”

Ss

Tip 2: pak de fiets
“Het liefste ga je zo veel mogelijk te voet, of met de fiets. Met naar schatting achttien miljoen fietsen zijn er in Nederland meer fietsen dan mensen en daarmee heeft Nederland de grootste fietsdichtheid ter wereld. De fiets is zelfs verantwoordelijk voor een kwart van alle verplaatsingen. De fietser in stedelijk gebied is dan ook gemiddeld vijf procent sneller op zijn bestemming dan de automobilist op een afstand tot vier kilometer. In steden met meer dan 100.000 inwoners is dit zelfs 10% sneller. Ruim een op de drie autoritten in Nederland is korter dan vijf kilometer en zelfs bijna de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Juist met de korte ritten die per fiets vaak niet langer dan twintig minuten duren, kun je eenvoudig veel groene winst behalen door vaker de fiets te pakken.

Ss

Tip 3: gezond en eerlijk eten
“Eten en drinken hebben samen met energieverbruik in huis en vervoer de grootste impact op de co2-uitstoot van een huishouden. Er is dus veel groene winst te behalen, maar ook winst voor je gezondheid en voor de medemens die werkt in de voedselindustrie. Ga voor een smakelijk groen bestaan en laat groen en eerlijk eten en drinken je lichaam voeden. De gouden sleutel naar duurzaam en gezond voedsel is kiezen voor lokale, biologische producten uit het seizoen en meer kiezen voor plantaardig in plaats van dierlijk. Met onze portemonnee in de hand kun je in de winkel dus direct positief verschil maken.”

Meer tips van Susan? In de lifestyle gids ‘Let’s go green’ vind je 1001 groene opties waarmee je direct aan de slag kunt.

book

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons