Laat kids meekoken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In heel Nederland en ook in Amsterdam Zuid-Oost is obesitas een steeds groter probleem. Een kwart van de Amsterdamse kinderen onder de veertien jaar is te zwaar. Bijkomend probleem in Zuid-Oost is dat kinderobsitas in minderheidsgroepen vaker voorkomt: bij Turkse kinderen is zelfs 44% te zwaar. Estelle Derby ziet in haar eigen omgeving hoe ongezond kinderen tegenwoordig eten en ook het overgewicht dat ze eraan overhouden. Samen met het reizende kookatelier ‘De Smaak te Pakken’ organiseren ze deze Call to Action voor kinderen en ouders in Zuid-Oost.

Wat is er mis met het huidige eetpatroon van kinderen?
Estelle Derby zag het probleem van kinderobesitas van dichtbij en besloot dat het tijd was om in actie te komen. “Kinderen eten veel te veel patat. Ouders nemen tegelijkertijd niet meer de moeite om echte maaltijden op tafel te zetten: ze gooien een wokpakket in de pan of halen iets kant en klaars.” Ook Jiske Walstra van het mobiele kooklaboratorium De Smaak te Pakken weet waar de zere plek zit: “Kinderen zijn het contact met eten, de natuur en hun eigen lichaam verloren. Er wordt te weinig samen gegeten en geproefd.”

Hoe gaan jullie de kinderen in bewustere eters veranderen?
Met ingrediënten over de hele wereld gaan kinderen in Zuid-Oost aan de slag om ‘wereldburgers’ te maken. Als kinderen zelf iets koken, nodigt dat ook uit om het vervolgens op te eten. De sleutel  om kinderen aan gezonde maaltijden te krijgen is echt het ze zelf te laten doen. Bovendien, nu wordt het probleem steeds groter, want kinderen worden volwassen en merken dan opeens dat ze helemaal niets kunnen, aldus Estelle. Tijdens de kookworkshop worden er samen hamburgers van groenten gemaakt, om te laten zien dat dit óók kan. Daarnaast gaan de kinderen met hun ouders in gesprek over wat de smaakmakers zijn in de keuken thuis. Eén ingrediënt hiervan nemen ze mee naar de kookworkshop en hiermee creëren ze hun eigen ‘wereldburger’. Zo krijgen ze een recept mee naar huis dat helemaal van het kind zelf is. ‘We hopen dat het enthousiasme van het kind over zal slaan naar de ouders.’

Wat willen jullie bereiken met deze Call to Action?
We willen met dit initiatief kinderen laten proeven hoe lekker gezond eten kan zijn en ze ook laten kennis maken met nieuwe ingrediënten. In de Bijlmer komen heel veel culturen samen en juist dit zorgt ervoor dat iedereen iets kan toevoegen. Als iedereen in de buurt samen eet, vallen alle culturele verschillen weg.

Wat: Multicultureel buurteten: Wereld Burgers
Wanneer: 8 oktober
Waar: Amsterdam Zuid-Oost

Lees meer over de actie in de agenda.

Deze actie is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons