Kleine overwinning rond controversiële Dakota-pijpleiding

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Sioux hebben een rechtszaak gewonnen tegen de controversiële  DAPL-pijpleiding. Vergunningen die nodig zijn om de pijpleiding af te ronden zijn afgekeurd en moeten nu opnieuw worden afgegeven.

Kort nadat Trump werd aangesteld als president gaf hij goedkeuring voor de voltooiing van de DAPL-pijpleiding. Een federale rechter in de Verenigde Staten, James Boasberg, heeft nu besloten dat bepaalde vergunningen opnieuw moeten worden gemaakt en herzien. Er is namelijk niet voldoende rekening gehouden met de effecten van mogelijke olielekkages op de jacht- en visrechten van de Sioux. Totdat er nieuwe vergunningen zijn afgegeven kan de pijpleiding niet worden voltooid.

Het oordeel van de rechter is een grote overwinning voor alle Sioux.

De Sioux hebben na het besluit van de rechter opgeroepen om de activiteiten rond de pijpleiding per direct stil te leggen. Of dat gebeurt, is nog maar de vraag. Voorstanders van de pijpleiding pleitten er voor om het gebruik van de pijpleiding niet stil te leggen. Desalniettemin noemt een vertegenwoordiger van de stam het oordeel van de rechter ‘geen klein incident. Het oordeel van de rechter is een grote overwinning voor alle Sioux.’

De DAPL-pijpleiding loopt door de Verenigde Staten, dwars door het reservaat van de Sioux. De aanleg kostte $3.8 miljard en de leiding is bijna 2.000 km lang. Hoewel het project nog niet volledig is voltooid loopt er al vanaf mei dit jaar per dag genoeg olie doorheen om 470.000 vaten mee te vullen. De Sioux hebben fel gedemonstreerd tegen de aanleg van de leiding. De leiding kan namelijk de watervoorziening in gevaar brengen. Bovendien loopt de leiding door heilige begraafplaatsen van de stam.   

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons