Kleding verven met CO2

Nike en Adidas doen het al: stoffen voor kleding verven met CO2 in plaats van water en chemicaliën. Dat scheelt een hoop energie. Brengt deze Nederlandse uitvinding duurzame kleding dichterbij?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wie aan klimaatverandering denkt, denkt aan de walmende schoorsteenpijpen van kolencentrales of benzineslurpende auto’s. Maar het gaat niet alleen om de olie, kolen en gas die we verbruiken, ook de spullen die we kopen zijn schadelijk voor het klimaat. Kleding is een van de grote boosdoeners.

Hoeveel CO2 zit er in je nieuwe tas?

De kledingsector is, na de olie-industrie, de meest vervuilende industriesector ter wereld. Grofweg 10 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door de fashionindustrie. Een vijfde van de industriële watervervuiling wereldwijd komt uit de afvoerpijpen van textielfabrieken.

Kleding is een wegwerpartikel geworden. Een broek of shirt wordt gemiddeld slechts zeven keer gedragen voordat het wordt weggegooid, bleek uit onderzoek onder Britse vrouwen.
De wereldwijde kledingconsumptie is de afgelopen decennia verdubbeld en daarmee de milieubelasting ook.

Daar valt winst te behalen, dachten ze bij het Nederlandse bedrijf DyeCoo Textile Systems B.V. uit Weesp. Zij ontwikkelden een technologie die de klimaatimpact van onze shirts en broeken lijkt om te draaien. CO2 is bij DyeCoo geen afvalproduct, maar een grondstof om kleding mee te verven.

Kleding
Traditionele textielfabriek in China.Beeld: NRDC

Zakken vol chemicaliën

Beeld: NRDC
Beeld: NRDC
Al honderden jaren wordt textiel op dezelfde manier geverfd: pigment wordt in een bak water opgelost met behulp van chemicaliën, legt Wouter Spruijt van DyeCoo aan de telefoon uit. ‘En dan hebben we het niet over een schepje chemicaliën, maar van die grote bulkzakken.’ Jaarlijks wordt bijna een heel IJsselmeer aan water (4300 miljard liter) gebruikt om textiel te verven, met daarin chloor, zware metalen, loog en andere schadelijke chemicaliën.

De droge verfmethode van DyeCoo gebruikt geen water, maar vloeibare CO2. Het broeikasgas wordt onder hoge druk ‘superkritisch’ gemaakt, een toestand tussen gas en vloeibaar. Hierdoor lossen de verfstoffen vanzelf op zonder dat er chemicaliën nodig zijn. Het gas wordt vervolgens in grote metalen cilinders geperst waar rollen textiel in zitten. Als het verfproces klaar is, wordt de CO2 uit de cilinder gepompt, gereinigd en weer opgeslagen voor hergebruik.

Dat klinkt mooi, een industrieel proces dat CO2 gebruikt in plaats van uitstoot. Zeker als die CO2 direct afkomstig zou zijn uit kolencentrales. In theorie kan dat, legt Spruijt uit. In de praktijk wordt het gas vanuit de industrie in tanks aangeleverd. Daar is meer dan genoeg CO2 beschikbaar,  bijvoorbeeld uit kunstmestfabricage of waterstofproductie. CO2 die anders de lucht in zou worden geblazen.

Jaarlijks is bijna een heel IJsselmeer aan water nodig om textiel te verven, met daarin chloor, zware metalen, loog en andere schadelijke chemicaliën

‘Maar zelfs als alle kledingindustrie ter wereld op onze machines zou draaien, dan heb je niet de opwarming van de aarde gestopt’, helpt Spruijt ons uit de droom. De hoeveelheid CO2 die in verfmachines kan worden gebruikt is verwaarloosbaar klein ten opzichte van het overschot aan broeikasgassen in de atmosfeer. Bovendien wordt de CO2 niet omgezet of gebonden maar is het slecht een oplosmiddel. Omdat na iedere verfronde zo’n 5 procent van de CO2 verloren en alsnog de lucht in wordt geblazen is er dus geen klimaatwinst.

www.dyecoo.com Bron: youtu.be

Kleding droog verven

De echte klimaatwinst van DyeCoo zit hem niet in het gebruik van CO2 maar in de energiebesparing, legt Spruijt uit. ‘Je gebruikt ongeveer de helft minder energie, wat gelijk staat aan minder CO2-uitstoot.’ Zo’n 30 procent van het energieverbruik in de levenscyclus van een kledingstuk komt van het verfproces, en dan met name van het drogen. Kledingfabrieken kunnen volgens DyeCoo 40 tot 60 procent besparen op energieverbruik tijdens het verven omdat de textiel droog uit de verfmachines komt. Een fikse bijdrage dus.

 

Kledingfabrieken kunnen volgens DyeCoo 40-60 procent besparen op energieverbruik tijdens het verven omdat de textiel droog uit de verfmachines komt

Maar wellicht nog belangrijker dan de klimaatwinst is milieuwinst. In traditionele verfprocessen is 100 tot 200 liter water met chemicaliën nodig om één kilo textiel te verven. In landen met minder strenge milieuwetgeving of slechte controles wordt dit afvalwater, inclusief de chemicaliën en kleurstoffen, vaak direct geloosd in rivieren en meren. De droge verftechniek van DyeCoo kan een einde maken aan de roze, blauwe en groene rivieren in China en Bangladesh. En aan waterstress in landen die lijden onder klimaatverandering.
kleding
Traditionele textielfabriek in China.Beeld: NRDC
Grote merken als Nike en Adidas verven al een deel van hun textiel met CO2. Voor kleine fabrieken in Bangladesh is de stap van waterverven naar CO2-verven groter. ‘Het is een traditionele sector waar al honderden jaren op dezelfde manier wordt gewerkt’, verklaart Spruijt de terughoudendheid.

De apparaten van DyeCoo zijn bovendien duurder dan waterverfapparaten, al verdient een kledingfabriek de investering binnen enkele jaren terug omdat de operationele kosten veel lager zijn. Er is veel minder energie en minder verfstof nodig en er zijn geen kosten voor afvalwaterverwerking meer.

Nog een voordeel: textielfabrieken kunnen voortaan gebouwd worden op plekken zonder toegang tot grote zoetwaterbronnen. Zelfs tot in de Sahara, beweert de site van DyeCoo. ‘Er moet eens in de week een tank CO2 gebracht worden en dan kan je gewoon verven’, legt Spruijt uit. Hij hoopt dat de techniek van DyeCoo er voor gaat zorgen dat in de toekomst niemand meer water gebruikt om textiel te verven. ‘Dit is echt een grote sprong, vergelijkbaar met de stap van de verbrandingsmotor naar elektrisch rijden.’

De groeiende kledingafvalberg

Waar koop je eerlijke en duurzame kleding voor een feestje?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons