‘Ik ben echt een marktplaats fan’

Chantal Aimée Ehrhardt besloot een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen en geeft via haar blog een kijkje  in de kledingkast van modebewuste vrouwen. “Met mijn blog hoop ik mensen te inspireren en ze op een andere manier naar kleding te laten kijken.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Chantal Aimée Ehrhardt sloot zich vier jaar geleden aan bij ‘The Free Fashion Challenge’, een afstudeerproject van Laura de Jong (student van de opleiding Fashion&Branding aan het AMFI) om consumenten uit te dagen een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen. Inmiddels heeft Chantal een eigen blog, ‘Out of the green Closet’, waar ze een kijkje geeft in de kledingkast van modebewuste vrouwen. “Met mijn blog hoop ik mensen te inspireren en ze op een andere manier naar kleding te laten kijken.”

Kun je wat vertellen over je blog ‘Out of the green closet’?
“Out of the green closet bestaat nu zo’n vijf a zes maanden. Elke maand fotografeer ik de kledingkast van iemand die zich inzet voor een duurzamere mode-industrie. Zo heb ik afgelopen maand de kledingkast van Suzanne Smulders, mede-oprichtster van LENA the fashion-library, gefotografeerd.”

Hoe ben je op het idee gekomen om dit te gaan doen?
“Ik hou zelf erg van kleding, maar weet ook wat voor enorme impact de mode-
industrie heeft op onze wereld. Na mijn opleiding autonome kunsten kwam ik in contact met Laura de Jong die bezig was met haar afstudeerproject ‘The Free Fashion Challenge’. Ik vond het zo’n gaaf idee dat ik besloot om mee te doen. Eén jaar lang mocht ik geen nieuwe kleding kopen. Om een duidelijk overzicht te hebben van waar ik het een heel jaar lang mee moest doen, inspireerde Laura mij om de inhoud van mijn kledingkast te fotograferen. Ik plaatste hiervan een overzicht op Facebook en werd overladen met enthousiaste reacties. Modeblad ELLE pikte dit op en sindsdien verzorg ik nu elke maand voor dit magazine de rubriek ‘Uit de kast’!”

Suzanne

Een greep uit de kledingkast van Suzanne Smulders

Maar je miste nog iets….
“Aangezien ik zelf langere tijd worstelde met de vraag over hoe ik bewuster met kleding en het kopen ervan om zou kunnen gaan, wilde ik daar iets mee gaan doen. In eerste instantie zat ik te denken aan het schrijven van een boek, totdat ik de mogelijkheden en de laagdrempeligheid van internet leerde kennen.”

‘Out of the green closet’ geeft een kijkje in de kledingkast van verschillende vrouwen. Wat hoop je daarmee te bereiken?
“Mijn doel is om vrouwen te inspireren door te laten zien hoe ze zich op verschillende manieren duurzaam kunnen kleden. Ik vind het interessant om te spelen met de vraag: wat is duurzaam? Iedereen gaat namelijk op zijn eigen manier bewust om met zijn kleding. In mijn ogen hoeft een kledingstuk ook niet per definitie van een biologisch of gerecycled materiaal te zijn gemaakt om het stempel duurzaam te krijgen. Bewust kopen is voor mij ook een manier van duurzaamheid.”

Wat voor kleding hangt er in je eigen kledingkast?
“Op dit moment ben ik bezig met een grote omslag. Onlangs heb ik een kleurentest laten doen waaruit bleek dat warme, herfstachtige kleuren mij het best staan. Daar let ik nu extra op als ik naar iets nieuws op zoek ben. Daarnaast koop ik veel tweedehands en ben ik een echte marktplaats fan. Sinds een paar weken heb ik ook een abonnement op Lena’s Library. Mijn voorkeur gaat dus echt uit naar tweedehands.”

Chantal Een kijkje in de kledingkast van Chantal

Wat voor tips heb je zelf voor vrouwen en meiden die van kleding houden maar wel duurzaam willen kopen?
“Laat een kleurconsult doen. Specialisten gaan dan kijken welke kleurcombinaties bij jou huidskleur passen. Hierdoor kun je kleding veel makkelijker op kleur selecteren en dat maakt het shoppen een stuk gemakkelijker en efficiënter. Denk ook bewust na over wat jou stijl is en wat je mooi vind. Als ik iets moois zie dan koop ik het meestal nooit meteen maar slaap ik er bijvoorbeeld eerst een nachtje of twee over. Als dat jurkje dan niet meer uit mijn hoofd gaat, weet ik zeker: dat is het aanschaffen waard. Ook bedenk ik hoeveel jaar ik ermee kan doen en welke combinaties ik ermee kan maken. Hoe makkelijker te combineren, hoe meer je het zal dragen. Het klinkt misschien absurd maar soms neem ik zelfs mijn eigen kleding mee naar de winkel om te kijken of het erbij past.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons