Huh? Alweer een klimaattop?

Premier Rutte is vandaag op de klimaattop in Parijs. Klinkt als een déjà vu. We hebben toch net de klimaattop COP23 in Bonn achter de rug? Zijn ze niet een keer uitvergaderd? Vier vragen over de One Planet Summit.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. Waarom is er enkele weken na Bonn vandaag weer een klimaattop?

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat het klimaatakkoord in Parijs is gesloten. Om daar bij stil te staan, heeft de Franse president Emmanuel Macron samen met de Wereldbank en  de VN juist op deze datum de One Planet Summit georganiseerd. De COP’s zijn jaarlijks terugkerende vergaderingen van de Verenigde Naties, maar dit is een apart initiatief van Macron om de aandacht blijvend op het klimaat gevestigd te houden en de reductie-ambities te verhogen.

Bron: twitter.com
En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. In het Parijsakkoord van 2015 zat al inbegrepen dat de ambities omhoog moesten. Het akkoord is opgesteld op basis van emissiereductiedoelen van de landen. Maar daarmee komen we op 2,7-3,7 graden opwarming in 2050, terwijl we maximaal 2 graden willen. Dus staat er in een paragraaf dat  in november 2018 bij COP 24 wordt besproken hoe we meer kunnen doen. Maar Fiji vond dat dan weer te lang duren, en stelde voor om heel 2018 te gebruiken om daarover te praten.

De klimaattop van vandaag is te zien als de aftrap daarvoor, vertelt Klimaatgezant Marcel Beukeboom vanuit Parijs: “Heel 2018 staat in het teken van de verhoging van die ambitie en hoe we daar moeten komen. Daar horen allerlei tussenstapjes bij, we moeten momenten creëren waarop we dat gesprek met elkaar kunnen voeren. Vandaag is daarvoor na Bonn een eerste gelegenheid. Hier komen vooral de progressieve landen, bedrijven en organisaties samen.”

2. Welke Nederlandse spelers zijn erbij?

Naast premier Mark Rutte en klimaatgezant Marcel Beukeboom zijn er verschillende spelers uit onze financiële sector aanwezig. De ASN Bank gaat Marcel Beukeboom vandaag bijvoorbeeld een rapport aanbieden namens het Platform Carbon Accounting Financials. Daarin staat een methodologie waarmee banken en financiële instellingen inzichtelijk kunnen maken hoeveel CO2-gerelateerde assets ze op hun balans hebben staan. Dat is een eerste stap in sturen naar minder van dit soort assets.
VN-jongerenvertegenwoordigers Martijn Visser en Emma  Clemens zijn er niet bij deze keer, al deed Martijn gisteren wel via livestream mee aan een voorprogramma over financiering van klimaatprojecten van jongeren. “Die groep is heel betrokken en gepassioneerd maar heeft meestal weinig geld. Ik vind het belangrijk dat die jongeren financiële ondersteuning krijgen.”

3. Kunnen we vandaag belangrijke besluiten verwachten?

Dit is geen kopie van Bonn. Er zijn praatjes van bobo’s, maar de focus ligt op actie

VN-jongerenvertegenwoordiger Martijn VisserTweet dit

Er liggen 12 verklaringen met concrete afspraken klaar  die landen kunnen ondertekenen. De meeste bestonden al, zoals de anti-kolencoalitie waar Klimaatminister Wiebes in november zijn handtekening onder zette. Ze worden tijdens de One Planet Summit nog eens in het zonnetje gezet, zodat nog meer landen zich eraan verbinden.

Ook wordt er besproken hoe financiële sectoren kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Jongerenvertegenwoordiger Martijn: “Waarschijnlijk maken grote private partijen vandaag in Parijs bekend dat ze geld in het klimaat gaan steken. Ik hoop niet dat mensen denken dat deze top een kopie van Bonn is. Je krijgt ook hier praatjes van bobo’s,  maar de focus ligt wel echt veel meer op actie.”

4. Wat is er in Bonn eigenlijk bereikt, en wat ligt er nog open?

Een Gender Action Plan moet de participatie van vrouwen in de energietransitie vergroten

Er zijn resultaten geboekt als een Gender Action Plan om de participatie van vrouwen in de energietransitie te vergroten, een tekst over de landbouwsector, plannen voor het pre-2020-tijdperk (als het Parijsakkoord ingaat), een compromis over Loss & Damage en een platform voor inheemse volkeren.

Maar de belangrijkste uitkomst is de Fiji Momentum for Implementation. Dat document geeft richtlijnen voor de implementatie van het Parijsakkoord. Er staat in dat de landen op zoek gaan naar manieren om in een stroomversnelling te komen voor het behalen van de Parijsdoelen. Ook komt er in januari een online platform waar alle landen hun vooruitgang bijhouden.  En er worden drie rapporten opgesteld: waar staan we, waar willen we heen en hoe komen we daar? Om dit proces te begeleiden, wordt de Talanoa-dialoog gebruikt. Dat is een traditionele gespreksvorm uit Fiji die leunt op transparantie, inclusiviteit en het opbouwen van wederzijds vertrouwen.

Vertrouwen, daar mag nog wel een onsje meer van komen. Het hete hangijzer in Bonn was de financiering van aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden. In Parijs is besloten dat rijke landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard zullen betalen aan armere landen om ze te helpen klimaatbestendig te worden. Maar door het terugtrekken van de VS heeft het vertrouwen van die landen een flinke knauw gekregen: komt dat geld er wel echt? In Bonn werd gepleit voor meer zekerheid, maar er is alleen nog eens extra onderstreept dat het geld van belang is. Dat blijft dus nog liggen tot COP 24.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons