Honingbij in de lift: goed nieuws?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse imkers hebben deze winter opnieuw minder bijenvolken verloren dan jaren geleden, blijkt uit een ‘voorzichtige schatting’ van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Dat betekent dat de lage sterfte onder honingbijen voor het derde achtereenvolgende jaar aanhoudt.

‘Als we erin slagen om dat percentage zo te houden, mogen we niet klagen’, zegt Frank Moens van de NBV. De vereniging loopt met de schatting vooruit op de jaarlijkse landelijke peiling door Wageningen University en de NBV, in april. Jarenlang ging bijna een kwart van de volken dood. Sinds 2012 daalt de sterfte, met 9,2 procent in 2014 en naar verwachting 5 tot 10 procent deze winter.

Waarom er minder honingbijen sterven is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk werpt bestrijding van de gevreesde varroamijt inmiddels vruchten af. De varroamijt is een parasiet die zich voortplant op het broed van honingbijen. Ook gewasbeschermingsmiddelen en een gebrek aan voeding zijn doodsoorzaken.

Bijen zijn afhankelijk van een imker en zijn in feite een soort koeien geworden

Nu nog zonder imker
Het gaat dus goed met de honingbij? Frank Moens aarzelt. ‘Ik vind het prima om die conclusie te trekken, maar ben pas tevreden als honingbijen zich ook zonder imker in het wild zouden kunnen handhaven. In het verleden leefden honingbijen in holle bomen en kieren in de muren. Dat kan bijna niet meer. Ze hebben de imker met zijn bijenkast nodig om te overleven en zijn in feite een soort koeien geworden. Het is daarom wat kunstmatig om te zeggen dat het weer goed gaat met de bijen.’

Grote zorgen zijn er bovendien nog steeds over het voortbestaan van de wilde bijen, die solitair leven en wereldwijd als bestuivers nodig zijn voor voedselgewassen. Veertig procent van alle bestuivers, waaronder ook vlinders en hommels, worden met uitsterven bedreigd, zo constateerden wetenschappers afgelopen weekend op een VN-congres over biodiversiteit In Kuala Lumpur.

In Nederland zijn de fruit- en groentetelers in sterke mate afhankelijk van honingbijen. Met de grote sterfte onder de volken konden de imkers in het verleden amper aan de vraag voldoen, weet Moens. Voor komend voorjaar zullen er naar verwachting voldoende bijenvolken zijn om de bloesems te bevruchten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons