Hoe maak je zelf zonnebrandcrème?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik heb me verbaasd over de hoeveelheid zonnebrandcrème waar campinggasten zich dagelijks mee insmeren. Wij mensen denken dat we goed bezig zijn als we onze huid beschermen met lekkere crèmes en lotions. Daarom smeren we onszelf en onze kinderen lekker dik en vaak in met zonnebrandcrème. We komen echter bedrogen uit.

Wat veel mensen niet weten is dat ze zichzelf onnodig blootstellen aan de schadelijke bestanddelen die veel zonnebrandcrèmes bevatten. Ik noem hier benzophenone en octyl methoxy cinnamate. Dat zijn beide synthetische UV-filters die hormoonverstorend en kankerverwekkend zijn. Ook zit er vaak retinyl palmitate in zonnebrandcrèmes. De laatste schijnt bovenal nog extra kankerverwekkend te zijn in combinatie met zonlicht!

[[nid:42133]]

Heel veel schadelijke ingrediënten zijn (nog) niet verboden en onverantwoorde zonnebrandcrèmes zijn nog volop te koop. In Europa, maar ook in de VS en elders. Dat is toch raar? Zeker omdat bekend is dat het om stoffen gaat die kankerverwekkend zijn. Er zijn al bewijzen van de schadelijkheid van veel ingrediënten, maar onze overheid grijpt niet in; men wacht onder andere op besluitvorming in Brussel. Er spelen in deze kwestie enorme economische belangen een rol.

Blootstelling
Zonnebrandcrème gebruik je omdat je denkt dat je jezelf daarmee beschermt tegen UV-straling. Maar het blijkt zo te zijn dat je met deze crèmes alleen de UVB-straling tegengaat en niet de UVA-straling. Een reguliere zonnebrandcrème helpt dus alleen voorkomen dat je rood verbrandt (door UVB-straling). Tegen de zogenaamde UVA-stralen helpt het niet. En dat zijn nou juist de stralen die het bindweefsel in je huid beschadigen en de elasticiteit ervan laten afnemen.

UVA-stralen zijn ook op een bewolkte dag aanwezig. Het idee van zonnebrandcrème smeren is dat je jezelf en je gezin beschermt tegen alle UV-straling zodat je niet verbrand en jezelf tegen huidkanker beschermt. Dat blijkt dus niet te kloppen. Het feit dat we zonnebrandcrème de hele dag door op onze huid laten zitten, verlengt de blootstelling aan deze vervelende stoffen. Je zou het dus bij zonsondergang direct van je huid moeten wassen. Dat staat alleen niet op de verpakkingen vermeld.

Zelf maken
Ik koop al jaren verantwoorde zonnebrandcrèmes maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de smeerbaarheid ervan vind tegenvallen. Het is plakkerig en ook erger ik me aan de witte waas die achterblijft op de huid. Daarom ben ik deze zomer mijn eigen zonnebrand gaan maken. Ik heb op internet gezocht en kwam van alles tegen.

Veel oliën hebben van nature een Sun Protection Factor (SPF) die beschermt tegen UV-straling. Gemak dient de mens dus ik heb gekozen voor een recept waarvoor ik weinig nieuwe ingrediënten in huis hoefde te halen: 4 eetlepels bijenwas, 2 eetlepels sesamolie, 4 eetlepels kokosolie, 1 theelepel zinkoxide of titanium dioxide (wel goed zeven), en als laatste een paar druppels eucalyptusolie.

Zelf zonnebrandcrème makenZelf zonnebrandcrème maken. Eerst de drie ingrediënten au bain-marie laten smelten.

De eerste 3 ingrediënten laat je au bain-marie smelten en dan voeg je de rest toe. Heel goed roeren zodat alles perfect met elkaar mengt of even de mixer gebruiken. Wel snel werken want de bijenwas zorgt snel voor stolling. Laat het even in de koelkast opstijven en klaar is je crème.

Je ruikt na het aanbrengen enigszins naar kokos maar dat verdwijnt al snel. Voor de geur kan je ook een andere etherische olie toevoegen. Eucalyptusolie is enigszins insectenwerend. Citrusolie is niet handig omdat het onder invloed van zonlicht juist je verbrandingskans vergroot.

Zinkoxide
Voordat ik zinkoxide en titanium dioxide als ingrediënten ging overwegen heb ik me er in verdiept. Beide stoffen zijn enigszins controversieel omdat veel merken werken met nanodeeltjes ervan. Als je niet zelf je zonnebrand gaat maken, kan je bewust kiezen voor zonnebrandmerken die geen nanodeeltjes bevatten: Lovea, Lavera en Biosolis.

Daarnaast zou zinkoxide mogelijk schadelijk zijn vanwege het vrijkomen van vrije radicalen. Dit bleek uit een Canadees onderzoek. De Canadese test is gedaan met longcellen en niet met huidcellen. De uitkomsten zijn nog ontoereikend. Het keurmerk Ecocert staat zinkoxide toe in zonnebrand.

Zelf zonnebrandcrème maken

Zinkoxide toevoegen is handig want het zorgt voor weerkaatsing van het zonlicht. Je kunt als alternatief titaandioxide overwegen al beschermt dat weer minder tegen UVA. Beide oxides zorgen trouwens voor de wittige waas. Het recept dat ik heb gebruikt bevatte voldoende om ons te beschermen tegen roodheid en toch geen last te hebben van de beruchte witte waas.

Zelf kiezen 
Wij zijn deze zomer niet verbrand en ik ben inmiddels gewend aan het kokosluchtje. Maar waar ik nog wel op zit te wachten is een overheid die in actie komt. Het lijkt mij zaak dat alle campinggasten worden geïnformeerd over de schadelijke ingrediënten in hun zonnebrand; als burger wil je toch zelf kunnen kiezen waar je waarde aan hecht?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons