Heal die World maar eet eerst een ijsje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hittegolf. Alhoewel deze redactie het liefst met de kop in de open deur van de koelkast zou hangen, moeten we natuurlijk eerst de wereld voeden. Met IJS!

Want gelukkig zijn er allemaal mensen die voor jou, en mij, aan de gang zijn gegaan met (biologisch) fruit van de afvalbak redden. Zij maken lekker lokaal ijsjes zonder suiker, gluten, zuivel. En voorzien zo de wereld van goed ijs dat het geweten koelt. Bovendien kun je in je zelfgemaakte ijsjes zo'n beetje je hele kliekjesvoorraad kwijt.

Geen ongezonde fructose-siroop, geen ingewikkelde industriële koeltechnieken, geen E-nummers: heal the world, eet een ijsje!

Van Professor Grunchnabel bijvoorbeeld. Zelf noemen ze hun ijs ‘vegetal’ want geen zuivel, geen gluten, geen toegevoegde smaak en kleurstoffen. Alleen maar biologisch fruit en best vaak een scheut cocosmelk.

Grunschnabel_ijs_LR

Dit Alkmaarse ijs komt van een van jongs af aan wereldreizende toetjesfanaat. Pepijn Ornstein vroor al vanaf de kinderschoenen sappen in van buurtaardbeien, kruisbessen en rode bessen. Op zijn tiende at hij zich ongans aan mango in Brazilië: ‘In dat tropische land leerde ik pas echt hoe sterk geuren, kleuren en smaken kunnen zijn”. Op reis in Japan, Azie en Zuid-Amerika verzamelde hij de inspiratie voor de curieuze smaken en geuren van Grunschnabel-ijs: aardbeienijs met hete pepertjes of kokosijs met Thaise basilicum, laoswortel en citroenblad bijvoorbeeld. Of koffieijs met kardemonzaadjes en vanille. Of Jasmijnthee, sinaasappel en yuzu op een basis van kokosvanille. Drop met zouthout, anyone?

NICE op een stokje komt van moeder Nina. Zij maakte voor haar kinderen gezonde ijsjes van vers fruit en dacht bij het succes van de Amerikaanse Popsicle (de do-it-yourself variant van waterijsjes) : dit kan ik ook. NICE koopt alleen al goed rijp fruit en voegt geen gekkigheid toe.

nice-op-een-stokje-3-720x478

Een ander goed project is dat van de zogenaamde 'oerwoud-vrije Magnum'. De koeien die de melk produceren voor al dat roomijs dat we nu opeten, eten soya uit vooral Zuid-Amerika. Met alle gevolgen van dien: enorme uitstoot door transport, lokale boeren die hun land moeten verlaten, oerwoud dat daar gekapt wordt. Bij kleine hoefprint kun tekenen voor ijs met melk van koeien die gewoon Nederlandse lupine en soya eten.

Zelf is het leukst
Sinds de tijd dat we massaal stokjes in danoontjes prikten, is het zelf-ijsjes-maken een heel stuk vooruit gegaan, als het op gekke receptjes aankomt. (En je kunt een heleboel Restjes: fruit, en misschien zelfs kliekjes, bevriezen in deze rakkers. En dat is goed voor de wereld.)

De echte fanaat kan van ontbijt tot bedtijd de juiste popsicle in de mond hebben: met cruesli, pudding, noten en voor de echte diehard met drank. Gekoeld gelukkig en een beetje dronken, klinkt goed.

Feed the World-favoriet Thug Kitchen (veganistische recepten met de taal van de onderwereld) komt met deze mango-ananas waterijsjes. Want: 'These are easy as fuck to make and it’s not like you’re too busy to freeze blended fruit.'

thug kitchen

Buzzfeed verzamelde 33 waterijs-recepten. Waaronder 17 met nogal wat harde alcohol. Maar ook gewoon met Avocado en Rijstpudding, natuurlijk.

De dames van the hairpin komen met nog meer goede pudding, ontbijt en limoen-ideeën en de basistips voor een goed waterijsje.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons