Haal die oude mobieltjes uit de la

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Closing The Loop koopt afgedankte mobieltjes op in Afrikaanse landen om ze in Europa te laten recyclen. De elektronica die erin zit bevat bruikbare materialen zoals goud, zilver en ijzer. Hergebruik levert dus niet alleen een schonere omgeving op, maar ook financiële winst op de korte termijn.

De successen van Closing The Loop zijn voor het afvalprobleem helaas nog maar een druppel op een gloeiende plaat. In Afrika wordt slechts 3 procent van de honderden miljoenen telefoons gerecycled. De rest komt op de vuilstort terecht of wordt zelfs in de open lucht verbrand. In Nederland ligt het percentage dat wordt gerecycled een stuk hoger, maar ook hier is nog een wereld te winnen. Volgens cijfers van Milieu Centraal liggen hier namelijk tussen de twee en drie miljoen afgedankte mobieltjes in onze lades. Vaak zijn dit functionele of makkelijk repareerbare exemplaren die nog perfect opnieuw kunnen worden gebruikt.

Nog te weinig Nederlandse mobieltjes krijgen een tweede leven in hun oorspronkelijke functie. De telefoons die niet in de la blijven liggen gaan hier wel vaak naar recyclingbedrijven die ze uit elkaar halen en de waardevolle stoffen eruit halen. Maar zelfs als de telefoon nog perfect werkt wordt hij voor de grondstoffen gesloopt. Veel mensen gaan er namelijk vanuit dat reparatie van telefoons onmogelijk is, of hoge kosten met zich meebrengt. Dit terwijl het in de meeste gevallen financieel nog ruimschoots de moeite waard is. 

Organisaties zoals Eeko en Recell werken samen met goede doelen om Nederlandse mobiele telefoons een tweede kans te geven. Door je mobieltje naar een inzamelpunt te brengen of op te sturen kun je in één keer geld inzamelen voor een goed doel (bijvoorbeeld KNGF blindegeleidehonden), het grondstoffengebruik in de telefoonindustrie verminderen, mensen aan een goedkope telefoon helpen én ruimte vrij maken in je nachtkastje!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons