Groen, grijs en gelukkig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zorgcentra kunnen een stuk ‘groener’. Natuurbeleving moet een onderdeel worden van de dagbesteding van ouderen. Zorgroep Raalte gaat daarom als eerste aan de slag met het project ‘Groen, Grijs & Gelukkig’. 

Groen, Grijs & Gelukkig is een initiatief van IVN, dat mensen op lokaal niveau bij de natuur wil betrekken. Begin dit jaar zijn twintig zorginstellingen geselecteerd om deel uit te maken van het project. In 2018 zullen uiteindelijk honderd zorgcentra mee doen.

Middels het initatief worden zorgcentra geholpen een belevingstuin aan te leggen, wordt natuur in het gebouw gebracht en komen ouderen opnieuw in contact met planten en dieren door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma.

Goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag

Meer dan de helft van de ouderen in zorgcentra komt maar één keer per week buiten en één op de tien bewoners helemaal nooit. Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Verblijven in een groene omgeving verlaagt de bloeddruk en versnelt het herstelproces. De natuur nodigt uit om actief te zijn en te bewegen.

Naast lichamelijke voordelen, biedt de natuur ook mentale voordelen. Bewoners voelen zich vaak eenzaam en naar buiten gaan biedt mogelijkheden voor sociale contacten. De natuur zorgt ervoor dat ouderen zich fijner voelen, beter gehumeurd zijn, en minder vaak kampen met depressie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons