Backpacker Romy bij het meest noordelijke puntje in Nieuw Zeeland. Links de Tasmanszee die overgaat in de Grote Oceaan rechts.

Groen backpacken: hoe doe je dat?

Daar sta je dan op het vliegveld, alleen jij en je backpack, klaar om de wereld te ontdekken. Vol goede moed stap je het vliegtuig in. Reizigers zijn zich er vaak niet helemaal van bewust, maar backpacken heeft veel negatieve gevolgen voor het klimaat. Duurzaamheid en reizen gaan nou eenmaal niet echt hand in hand. Hoe kan je dan toch groener reizen als thuisblijven gewoon geen optie is?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Je sociale media staat vol met jaloersmakende foto’s van iedereen die ervoor kiest om de wereld te ontdekken. De een reist door Zuid-Amerika, terwijl de ander Down Under het ene na het andere feestje beleeft. Jongeren kiezen tegenwoordig veel vaker voor een zogenoemd ‘gap year’ en reizen zich wat af. Ze weten nog niet wat ze willen en kiezen ervoor te gaan backpacken. Je zit nergens aan vast en kunt gaan en staan wanneer je wilt. Ideaal, toch?

Vervuiling neemt toe

Tijdens het reizen leef je uit je backpack, ken je weinig luxe, deel je vaak vervoer en steun je soms de lokale economie met lokale activiteiten. In vergelijking met een cruise is een backpackreis al veel minder CO2-uitstotend. Al backpackend reduceer je zo een beetje het negatieve effect van toerisme op de bestemming en leef je wellicht duurzamer dan thuis, maar het staat nou eenmaal vast dat toerisme slecht is voor het milieu. De vluchten die je maakt en de bussen waar je dagen in spendeert zorgen voor een enorme hoeveelheid aan CO2-uitstoot, waar de duurzamere manier van leven tijdens het backpacken niet tegenop weegt. Kijkend naar alle activiteiten die je onderneemt op vakantie wordt deze vervuiling voor onze mooie aardbol alleen nog maar meer.

Als we nog jaren willen blijven genieten van onze planeet moet er iets veranderen

Als we nog jaren willen blijven genieten van onze planeet moet er iets veranderen. OneWorld sprak Saskia Griep, directeur Better Places, over de mogelijkheden tot duurzaam backpacken. Het reisplatform Better Places zegt reisvakanties aan te bieden met een maatschappelijke en duurzame missie. Ze zijn een social enterprise, streven dus niet naar winst, en willen de bewuste reiziger helpen. “Duurzaamheid is veel meer dan alleen het milieu. Wij dragen ons steentje bij door ook aandacht te hebben voor de natuur en de mensen. Vanuit klimaatoogpunt blijven verre reizen natuurlijk niet duurzaam en daar weegt CO2-compensatie niet tegenop.”

CO2-compensatie

Better Places doet aan CO2-compensatie bij hun aangeboden reizen. Dit wil zeggen dat je de uitstoot van jouw vlucht compenseert door te investeren in een project waar op een duurzame manier energie wordt opgewekt. Je betaalt dus iets extra’s bovenop het bedrag van je vlucht, maar compenseert daar wel deels de uitstoot mee.
De vraag is natuurlijk wel of dit project er ook was geweest als jij niet zou gaan vliegen. Griep geeft aan dat ze hoopt dat er zo snel mogelijk bij elke vlucht, naast de prijs, ook de CO2-uitstoot zichtbaar is. Op deze manier kiezen mensen hopelijk bewuster voor de vlucht die ze nemen.
Via Better Places
Zelf ging ik voor het eerst op reis door Nieuw-Zeeland. Daar werd ik me ervan bewust dat het inmiddels supernormaal is geworden om binnenlandse vluchten te nemen. Nu kom ik zelf uit ons koude kikkerlandje waar een binnenlandse vlucht hartstikke overbodig is, maar dit is in landen als Nieuw-Zeeland en Australië niet het geval. Een vliegtuig stoot alleen zoveel meer CO2 uit in vergelijking tot andere vervoermiddelen. Daarom besloot ik met het openbaar vervoer of liftend het hele land door te reizen. Op deze manier leer je meer mensen kennen en dat was voor mij een van de redenen waarom ik ging backpacken.

Plasticafval

Naast alle CO2-uitstoot is plasticafval ook een groot probleem. Toeristen veroorzaken grote hoeveelheden afval. Neem nou alle vervuilde stranden wereldwijd. Op Bali is inmiddels zelfs een zogenoemd ‘plasticseizoen’ ontstaan, door al het plastic dat op de stranden aanspoelt. In het buitenland kan je namelijk vaak niet uit de kraan drinken en is men genoodzaakt plastic waterflesjes aan te schaffen. In veel hostels worden gelukkig al vaak grote watertanks aangeboden waar deze gevuld kunnen. Het opnieuw vullen van flesjes kan namelijk al gauw 4 flesjes per persoon per dag schelen.

Lokale Partners

Mount CookBeeld: Romy Smit
Better Places zorgt ervoor dat al hun reizen bij lokale reispartners worden georganiseerd. Op deze manier heeft de lokale bevolking ook iets aan jouw reis. Wanneer jij jouw reis spotgoedkoop boekt bij een reisorganisatie die niet met lokale werknemers werkt hebben de inwoners er vaak niets aan. Hetzelfde geldt voor de activiteiten. Het is natuurlijk een authentiekere ervaring om met een lokale bewoner op pad te gaan. Op deze manier kom je vaak veel meer van de cultuur ter plaatse te weten en draag je bij aan de lokale economie.
We willen allemaal graag iets goeds doen voor de aarde, maar als we onze vakantie boeken zijn we vooral consument. Backpackers willen vaak alles zo goedkoop mogelijk zien te regelen – ik spreek uit eigen ervaring. Door bewuster om te gaan met alle mogelijkheden – voor sommigen zal je misschien iets meer betalen – krijg je vaker een authentiekere ervaring van je reis. Wanneer iedereen zich daar net iets meer mee bezighoudt, kunnen we samen voor een wereld van verschil zorgen.

Tips

Natuurlijk blijft niet op reis gaan vaak beter voor het klimaat, maar is thuisblijven voor jou gewoon geen optie en wil je altijd weer zo snel mogelijk op reis? Lees dan deze tips om je backpackreis (nog) groener te maken.
 • Doe aan CO2-compensatie: Soms is er geen andere mogelijkheid dan een vlucht te nemen en dan is CO2-compensatie een ‘goede oplossing’.
 • Neem een duurzame fles mee en vul waar mogelijk. Zo bestaan er verschillende apps, bijvoorbeeld Refill Bali, waarop je kunt zien waar je flesjes kunt vullen.
 • Reis zoveel mogelijk over land in plaats van vliegen.
 • Doe aan Mealsharing. Locals melden wat ze die avondeten en jij kan een plekje reserveren aan tafel. Zo leer je de lokale keuken en inwoners kennen.
 • Boek je excursies bij lokale organisaties of inwoners. Op deze manier hebben ook zij iets aan jouw uitgaven.
 • Eet vaker vegetarisch of veganistisch (dit kan je natuurlijk ook al thuis toepassen).
 • Ga niet op mens- of dieronvriendelijke excursies. Er zijn zoveel andere leuke dingen te doen in de omgeving.
 • En tot slot, heel vervelend: Blijf langer op reis als je ver moet vliegen. Op deze manier gaat de uitstoot per dag in ieder geval omlaag.
Mount CookBeeld: Romy Smit

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

 • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
 • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
 •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons