Gaat Brussel het laatste Europese oerbos redden?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gisteren sprak de Poolse miniser van Milieu Jan Szyszko op een conferentie over bosbeheer en bosbescherming. Dezelfde minister die onlangs de hoeveelheid te oogsten hout uit het oerbos van Bialowieza verdrievoudigde. Hij stuitte op nieuwe oppositie.

Letterzetter gangenGangetjes van letterzetter larven

Bijzondere biotopen

Vijf dagen geleden kondigde de minister nog aan dat over tien dagen de kap in het oerbos van start zal gaan. Dat oerbos van Bialowieza vormt het laatste restant van het immense woud wat ooit Europa bedekte en is sinds de laatste ijstijd niet veranderd, het is uniek in Europa en daarom van Europees belang. Gedurende de conferentie verdedigde minister Szyszko zijn besluit als een besluit voor de mensen die rond het bos leven en al jaren hun brand en hakhout uit dat bos halen. Hij sprak over de bescherming van in het bos aanwezige historische en culturele waarden. Hij verbaasde zich er over dat men in Europa niet begrijpt dat de kap bedoeld is om de ‘plaag’ van de letterzetter, een kleine schorskever, te beheersen en het bos en bijzondere biotopen daartegen te beschermen. Recente wetenschappelijke publicaties op dat gebied tonen aan dat kap de schade juist verergert. Bovendien zijn deze kevertjes belangrijk als voedsel voor de vele spechten in het bos.

Geconfronteerd

On film; Activists call at #beyondwood conference to halt logging #BialowiezaForest @Greenpeace_PL @ArthurNeslen pic.twitter.com/trQ2zg0Nts

Midden in het betoog van de minister stapte Kasia Jagiello van Greenpeace Polen naar voren en riep de Europese Commissie op om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De minister beet de activisten na afloop van achter de tafel toe dat ze eens bij de lokale bevolking langs zouden moeten gaan. Hij verzweeg daarbij dat de lokale bevolking, mede door toedoen van de houthakkers die onder zijn verantwoordelijkheid vallen, sterk gepolariseerd is rond dit thema. Intimidatie en bedreigingen worden niet geschuwd. 

Europese Commissie reageert

LeverbloempjeLeverbloempje een voorjaarsbloeier in Bialowieza

Op Europees niveau vinden de activisten meer gehoor. De vertegenwoordiger van de Europese Commissie op de conferentie zei dat ze een onderzoek zijn gestart of het besluit tot het verdrievoudigen van de houtoogst in het oerbos van Bialowieza wel legaal is. De Commissie vermoed dat het ministerie van milieu er niet in geslaagd is om een door de Europese natuurbeschermingswetgeving vereiste effectstudie uit te voeren. Als dat inderdaad zo is, dan is er sprake van een illegaal besluit. Als het kapbesluit dan niet wordt ingetrokken dan zullen er verdere juridische stappen tegen de Poolse regering worden genomen.

Buiten bosreservaten

De mogelijkheden voor de Europese Commissie om direct in te grijpen zijn beperkt. Als de Commissie het besluit van de Poolse regering inderdaad als illegaal beoordeelt dan kan ze een zogenaamde inbreukprocedure starten. Als gevolg van deze procedure kan Polen uiteindelijk een boete of dwangsom worden opgelegd. Vervelend is dat, voordat een boete opgelegd wordt, er behoorlijk wat tijd verstrijkt, en het goed zou kunnen dat de houthakkers tot die tijd al substantiele schade in het bos hebben aangericht. Ook UNESCO heeft aangekondigd in juni Bialowieza te gaan bezoeken om de situatie onder de loep te nemen. UNESCO doet dat in het kader van een procedure om Bialowieza wegens wanbeheer van de lijst van beschermd werelderfgoed te halen.

[[{“fid”:”48061″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Bescherming in het oerbos van Bialowieza”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Bescherming in het oerbos van Bialowieza”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Bescherming in het oerbos van Bialowieza”,”title”:”Bescherming in het oerbos van Bialowieza”,”style”:”width: 581px; height: 447px;”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Reservaten in het woud van Bialowieza. Het hele Poolse gebied, ook het productie bos, is als Natura2000 reservaat bij de Europese Unie aangemeld.

Kap alleen buiten reservaat

Door al die druk ziet minister Szyszko inmiddels in dat zijn besluit zeer negatieve effecten voor de Poolse regering kan hebben. Vandaag kondigde minister aan dat er voorlopig alleen buiten de bosreservaten zal worden gekapt. Dat vermindert in ieder geval het risico's van directe schade aan het oerbos. Maar met de aangekondigde kap van meer dan 188 duizend kubiekemeter hout, mogen we ons afvragen in hoeverre er dan van dat bos nog veel over blijft. Een bos wat in het kader van de Vogel en Habitatrichtlijnen als Natura 2000 gebied aangemeld en beschermd is en wat essentieel is voor de natuurwaarden van het oerbos. Als u wilt helpen de Europese Commissie en de Poolse minister onder druk te houden teken dan de petitie als u dat nog niet gedaan heeft.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons