Financiële bedrijven: “Stop subsidies voor fossiele brandstoffen”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De zestien bedrijven die de oproep doen hebben samen een beheerd vermogen van 2800 miljard dollar.

Transitie naar groene energie

Aegon en de andere partners willen met dit gezamenlijk standpunt benadrukken dat aanhoudende regeringssteun voor fossiele brandstoffen niet langer zonder risico is voor de financiële sector. De groep vraagt een duidelijke deadline voor het uitfaseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen. De oproep wordt gedaan naar aanleiding van de G20-top in Bonn (Duitsland), vandaag en morgen (16 en 17 februari) en Baden-Baden op 17 en 18 maart.

"De impact van de klimaatverandering is onomkeerbaar", zegt Marc van Weede, verantwoordelijke strategie en duurzaamheid van Aegon. "We zijn verheugd dat we met deze coalitie bewustzijn kunnen creëren over de impact van de subsidies voor fossiele brandstoffen. We geloven immers dat deze subsidies de transitie naar groene energie vertragen."

444 miljard dollar steun

Een recent rapport van het Global Subsidies Initiative en het Overseas Development Institute (ODI) toonde aan dat het stopzetten van subsidies voor de productie van fossiele brandstoffen hetzelfde effect zou hebben als het wegnemen van de volledige uitstoot die de luchtvaartindustrie veroorzaakt.

Uit onderzoek van het ODI uit 2015 blijkt dat de G20-overheden samen 444 miljard dollar per jaar uitgeven aan steun voor fossiele brandstoffen, ondanks de uitdrukkelijke wens, geformuleerd in 2009, om de klimaatverandering tegen te gaan.

"Investeerders en verzekeraars hebben nu een duidelijke boodschap voor overheden: publiek geld opbranden door fossiele brandstoffen te subsidiëren is niet alleen slecht voor de planeet maar ook voor de economie", zegt Shelagh Whitley, directeur van het ODI.

Naast Aegon ondersteunen vijftien andere financiële instellingen en verzekeraars de oproep. Het zijn bedrijven als Actiam, Aviva Investors, EdenTree Investment Management Ltd en First Affirmative Financial Network.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons