Elektronische afvalberg in Azië groeit fors

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De honger naar gadgets doet de elektronische afvalberg in Azië fors groeien. In China is de hoeveelheid e-waste zelfs verdubbeld in amper vijf jaar.

Van 2010 tot 2015 is de hoeveelheid elektronisch afval in China verdubbeld. In dezelfde periode groeide de elektronische afvalberg in heel Oost- en Zuidoost-Azië met 63 procent, meldt een nieuw VN-rapport, dat de toename in twaalf landen onderzocht.

Groeiende middenklasse

Oorzaken zijn een groeiend aantal producten, een groeiende middenklasse die deze producten kan betalen, en een steeds kortere levensduur van de electronische gadgets als gevolg van technologische vooruitgang en modetrends. 

“Steeds meer gadgets en speeltjes worden met een stekker of batterij verkocht. Dat levert een substantiële bijdrage aan de toename van e-waste”, zegt hoofdauteur Ruediger Kuehr.

Elektronisch afval dat niet degelijk gerecycleerd of verwerkt wordt, is een gevaar voor het milieu. Er zitten waardevolle metalen zoals koper in en om dat eruit te halen wordt het afval verbrand of met zuur bewerkt. Dat kan het water en de lucht vervuilen. Wie het afval op die manier verwerkt, loopt ook een risico op kanker of onvruchtbaarheid.

Vier keer meer

Geen enkel continent produceert meer e-waste dan Azië. Maar per inwoner produceren Europa en de Amerika nog altijd vier keer meer elektronisch afval.

Een groot deel van het westerse afval komt op dit moment in ontwikkelingslanden terecht. Het Nederlandse bedrijf Closing the Loop probeert daar wat aan te doen en zamelt mobiele telefoons in Azië en Afrika in om de grondstoffen te recyclen. Helaas is de recycling van elektronica erg duur en wordt het daarom zelfden gedaan. 'Fabrikanten zouden de giftige stoffen uit hun producten moeten verwijderen en ze makkelijker te laten rapareren en recyclen maken', zegt Jim Puckett van de NGO Basel Action Network tegen The Guardian. 

Een andere oplossing is volgens hem de introductie van een lease-based business model waarbij mensen hun elektronica lenen in plaats van kopen en het na gebruik weer inleveren bij de fabrikant. Die is dan verantwoordelijk voor de recycling er van. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons