De enige biologische boerderij van Amsterdam moet het veld ruimen voor businesspark

Boerin Trijntje Hoogendam is radeloos. Ze moet binnen vier maanden de akkers van het 100-jarige familiebedrijf De Boterbloem teruggeven aan de gemeente. Die heeft grootse plannen voor een bedrijventerrein.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een stadsboerderij waar de boerin met zand onder de nagels rondloopt en ter plekke aardpeertjes voor je uitgraaft, waar vind je die nog?

Pompoenen, courgettes, bieten, aardappelen, rodekool, prei… Zelden word ik zo hebberig van de aanblik van verse groente als bij bioboerderij de Boterbloem aan de rand van Amsterdam.

Voordat jullie denken: dit wordt weer zo’n hipsterlofzang op local food van iemand die nooit buiten de Randstad is geweest en die haar kantoorbaan opgaf om een tomatenketchupfactory te beginnen…dat wordt dit verhaal niet.

Een stadsboerderij waar de boerin met zand onder de nagels rondloopt en ter plekke aardpeertjes voor je uitgraaft, waar vind je die nog? 

De Boterbloem bestaat namelijk al sinds 1917, en is altijd in handen geweest van de familie Hoogendam. De huidige boerin, Trijntje Hoogendam, maakte het een biologisch bedrijf en maakte er ook een werkplek van voor mensen die om allerlei redenen niet passen in een gewone baan.

Het leuke van de Boterbloem is dat het geen opgepoetste modelstal is met wat showpony’s en een drie sierkippen, maar een échte boerderij die me doet denken aan oude familiebedrijven in Brabant. Het is er niet aangeharkt of Landleven-achtig fotogeniek. Er staan halfdoorgeroeste werktuigen in de open schuur. Er hangt een voorraad hooitouwtjes aan de balken voor je-weet-maar-nooit. De kippen scharrelen in iets wat een berg onkruid lijkt, maar in werkelijkheid heel veel soorten sappig gras is.

De kippen scharrelen in iets wat een berg onkruid lijkt, maar in werkelijkheid heel veel soorten sappig gras is

Trijntje kent elke pol bij naam en weet precies wat de favoriete spriet is van welke geit. Ze graaft de aardpeertjes ter plekke voor je uit de grond. Ik ken weinig mensen die zo verrukt kunnen kijken naar een nieuwe aardappelsoort.

Vanaf het erf stap je zo de Lutkemeerpolder in. Kijk je aan de voorkant nog uit op Osdorp, de MacDonalds en dierenpension Pocahondas (‘poezen, cavia’s, honden en andere soorten’), aan de achterkant is weidse leegte.

 

Maar dat is nou net het probleem. Want deze weidse leegte moet gevuld worden met bedrijfspanden van ‘Business Park Amsterdam Osdorp’, van projectontwikkelaar SADC (Schiphol Area Development Company) in samenwerking met Gemeente Amsterdam.

Op 19 juli om een uur ‘s middags meldde zich een delegatie van SADC en de gemeente op de boerderij. Ze kwamen met de mededeling dat Trijntje haar akkers binnen vier maanden schoon moet opleveren, zodat de grond bouwrijp gemaakt kan worden. Zij voelde toen letterlijk en figuurlijk de grond onder haar voeten wegzakken. De familie Hoogendam verkocht haar grond in 1953 aan gemeente Amsterdam, daarna zijn de akkers gepacht tot 2002. Sindsdien is er een bruikleenovereenkomst.

Het gaat dus om de velden waar de groente worden verbouwd, zoals op de foto hierboven. Het boerderijgebouw kan voorlopig blijven staan, maar in welke hoedanigheid?

Op de website van SADC meldt de projectmanager: “Wij onderzoeken of het mogelijk is dat De Boterbloem rond de boerderij nog ruimte overhoudt voor voedselproductie. En daarnaast kijken wij naar diverse andere mogelijkheden van de boerderij: als een ontmoetingspunt voor nieuwe gebruikers, als groenbeheerder van het gebied en als voorbeeldboerderij om te laten zien waar ons eten vandaan komt”.

Een voorbeeldboerderij dus, maar dan eentje zonder akkers.

Een voorbeeldboerderij, maar dan eentje zonder akkers

Hoe kun je de Boterbloem helpen? Koop die pompoenen en al die andere met liefde en toewijding geteelde groente. Je kunt ook zelf een veldboeket plukken. Een leuk uitje in het weekend, op de fiets, met de tram of met de auto goed bereikbaar. Adres: Lutkemeerweg 262, Amsterdam. Er is inmiddels een actiecomité opgericht.
Op de Facebookpagina Boterbloem staat een oproep: ‘De enige weg die nog open ligt, is een gang naar de rechter. Dat kost geld. Iedereen kan De Boterbloem helpen door eenmalig donateur te worden voor 20 euro (of meer): De boterbloem Amsterdam NL 14 TRIO 0198497288

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons