Fotoreportage

Een blik op een wereld zonder ijskappen

De Amerikaanse fotograaf Todd Hido bracht de winter door in desolate landschappen op het noordelijk halfrond, in de ondoordringbare diepten van de winter. Achter de beelden schuilt de realiteit van klimaatverandering.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Er wordt gezegd dat Inuit veel woorden hebben om de witte kleur te beschrijven. Omdat de polaire ijskappen sneller smelten dan we ooit hadden gedacht, vraag ik me af hoe lang het zal duren voordat we evenveel woorden hebben om de duisternis te beschrijven”, zegt fotograaf Todd Hido.

Hido exploreerde het noordelijk halfrond in de wintermaanden en zette de realiteit van klimaatverandering in beeld. De kunstenaar putte inspiratie uit desolate, donkere landschappen en Scandinavische mythologie, het begrip Ragnarok uit de Noorse mythologie en de gedachte van een Fimbulwinter: een winter die nooit eindigt.

De fototentoonstelling Bright Black World is van 15 september tot en met 17 november te zien in de Amsterdamse Reflex Gallery.

Todd Hido (1968) is gevestigd in San Francisco en geniet internationale bekendheid om zijn filmische foto’s van landschappen en desolate suburbia.
Beeld: Todd Hido
Beeld: Todd Hido
Beeld: Todd Hido
Als gevolg van de opwarmende aarde smelt wereldwijd ijs. National Geographic laat zien hoe onze kusten eruit zouden zien als al het ijs zou smelten. Nederland zou dan voor het grootste deel onder water zijn verdwenen.
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2013/09/rising-seas-ice-melt-new-shoreline-maps/#/04-ice-melt-europe.jpg
De foto’s zijn het resultaat van Hido’s verkenning van het noordelijk halfrond in de ondoordringbare diepten van de winter. Achter de beelden schuilt de realiteit van klimaatverandering en de dreiging van eeuwige duisternis. Het volledige resultaat is vanaf 15 september te zien in de Amsterdamse Reflex Gallery.

'Ik stond oog in oog met alle gevolgen van klimaatverandering'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons