Sustainable crypto currency
De digitale ECO coin moet ecologie en economie op een duurzame manier koppelen. Beeld: Next Nature

Duurzaam rijk worden met de ECO coin

Een digitale munt die ecologische waardes en duurzaam gedrag beloont: vanaf vandaag is het mogelijk. Dat beweren de ontwikkelaars van de ECO coin, een ‘cryptomunt’, zoals BitCoin of Ethereum, waarvan de waarde is vastgelegd in bomen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Als je een boom omhakt en het hout verkoopt, krijg je geld. Maar als je een boom plant en laat groeien, creëer je weliswaar waarde, maar je krijgt niet betaald”, zo staat in het whitepaper dat gisteravond gepresenteerd werd. Anders dan bij andere zogenaamde cryptomunten, zoals de BitCoin of Ethereum, is de waarde van de ECO coin vastgelegd in de fysieke wereld. In bomen wel te verstaan.
De ontwikkelaars van de ECO coin, het in Amsterdam gevestigde Next Nature Network, willen dat de munt een digitaal betaalmiddel wordt waarmee je gewoon kunt betalen. Ongeveer zoals de BitCoin. Maar uniek is dat je ECO coins kunt verdienen door in alledaagse handelingen voor het duurzame alternatief te kiezen. Ga je op de fiets naar je werk, kies je voor een veganistische lunch of doe je je thermostaat een standje lager, dan word je beloond met ECO coins. De transitie naar een milieuvriendelijker samenleving die geen broeikasgassen meer uitstoot moet op die manier eenvoudig toegankelijk worden.

Hoe werkt dit nou weer?

“Als je tien levende bomen hebt staan op je land, dan kun je die aanmelden in het systeem. Die blijven dan gewoon staan waar ze staan, maar worden bij de Stichting ECO coin aangemeld als een soort onderpand. In ruil voor de aanmelding komen er ook tien munten in het systeem, waarvan één voor jou als boomeigenaar. De overige komen beschikbaar als beloning voor mensen die kiezen voor duurzame alternatieven”, legt projectmanager Lewis Just van Next Nature Network uit. 
Sustainable crypto currency
Lewis Just is projectmanager van de ECO coin bij Next Nature Network.
“Het is een aanpassing van onze economie. Die werkt al eeuwenlang hetzelfde: mensen gebruiken de natuurlijke omgeving om dingen te maken die ze nodig hebben, of gewoon graag willen hebben. Met andere woorden: de economie voedt zich met de ecologie. Maar nu we tegen de grenzen van de ecologie aanlopen, moet dat veranderen. De ECO coin biedt hiervoor een oplossing.”
Als je je aanmeldt voor de ECO coin, krijg je een digitale portemonnee. Daarmee kun je ECO coins uitgeven, maar ook ontvangen en versturen. Bovendien kan die portemonnee worden verbonden aan je mobiele telefoon of bijvoorbeeld je digitale thermostaat. Zet je die laatste lager dan het buurtgemiddelde, dan ben je duurzaam bezig en kun je een beloning in de vorm van ECO coins krijgen. Ga je op de fiets, dan registreert je telefoon dat en krijg je wederom een beloning 1.

Sensoren en democratie

Het idee van ECO coin is dat duurzaam gedrag geen morele keuze meer is, maar een economische keuze; het is gewoon goedkoper om duurzaam te zijn

Just: “Dat noem je sensor integration: de telefoon en de digitale thermostaat zijn sensoren, waarmee je kunt afmeten hoe duurzaam iemand zich gedraagt. Wat precies duurzaam is en wat niet, wordt bepaald door de gebruikers. Het verschilt ook over de hele wereld: in Nederland is op de fiets gaan veel normaler dan in de Verenigde Staten. Daarom krijg je in de VS ook meer ECO coins voor fietsen dan hier. De waarde is contextafhankelijk en wordt in grote mate bepaald door de gebruikers zelf. Zij kunnen stemmen met hoeveel waarde een bepaalde actie beloond wordt.”
“Het idee van ECO coin is dat duurzaam gedrag geen morele keuze meer is, maar een economische keuze; het is gewoon goedkoper om duurzaam te doen. Het doel is dat duurzaam gedrag de norm wordt, waarna de lat weer wat hoger gelegd wordt.”
Koert van Mensvoort is creatief directeur van Next Nature Network. Hij bedacht de ECO coin met anderen tijdens de Paralello conferentie die in 2009 in São Paolo werd gehouden. “We waren daar bijeen om nieuwe ideeën rondom duurzaamheid te bedenken. We bedachten dat er een munt moest komen waarin ecologische waarde direct gekoppeld kon worden aan economische waarde.

Grappig genoeg hoorde ik pas veel later, in 2010 of 2011 over de BitCoin. Dat concept bood allerlei oplossingen waar wij nog op het verkeerde spoor hadden gezeten. Eerste wilden we het ‘top down’, vanuit het Internationaal Monetair Fonds of de Wereldbank introduceren. Maar de snelle ontwikkelingen met BitCoin deed ons inzien dat we een decentraal model konden toepassen.

Nu scheiden veel mensen verdienen en iets goed voor de wereld doen. Heel zwart-wit. Maar in de ECO coin komt het samen. Ik vind het prima als mensen gierig zijn om een ECO coin te verdienen, omdat ze tegelijkertijd iets goeds doen. Mijn hoop is dat over een paar decennia kinderen aan hun ouders vragen ‘hoe deden jullie dat, zonder die ecomunt?’

‘Ja, dat was ook onhandig’, zullen hun ouders dan zeggen.”

Meer dan Denemarken

'Gierig voor ECO coin: prima!'
Koert van Mensvoort is kunstenaar, filosoof en wetenschapper. Hij is creatief directeur van Next Nature Network.
De ECO coin is de zoveelste digitale munt. 2 na de BitCoin. Die munt werd in 2008 gelanceerd door de mysterieuze Satoshi Nakamoto. 3. Just: “Veel mensen denken dat de BitCoin een reactie op de financiële crisis was. De banken hadden die crisis veroorzaakt en Nakamoto’s BitCoin bood daar een oplossing voor. Via blockchain konden mensen op een betrouwbare manier geld naar elkaar overmaken zonder dat er een bank of een andere centrale tussenpersoon aan te pas kwam.”
Er was alleen een probleem dat niet voorzien was: BitCoins moesten worden ‘gemijnd’ en dat kostte in toenemende mate energie. Just: “Het idee was dat je BitCoins kon mijnen door de rekenkracht van je laptopje te gebruiken om wiskundige puzzels op te lossen. Als je dat had gedaan, kreeg je in ruil voor je werk een BitCoin. Maar het systeem was zo ontwikkeld dat de rekensommen snel moeilijker werden: zo moeilijk zelfs, dat je steeds meer computers moest inzetten om de puzzels op te lossen. Toen de afgelopen jaren de munt populair werd en veel mensen begonnen te mijnen, gebruikten al die computers bij elkaar steeds meer energie. Recent is becijferd dat het mijnen van BitCoins meer energie verbruikt dan heel Denemarken.”

Dat was onhoudbaar. En dus werden er andere systemen ontwikkeld om het systeem te controleren en nieuwe munten beschikbaar te maken. In plaats van steeds moeilijker wordende wiskundige puzzels die moeten worden opgelost, geeft het algoritme bepaalde leden uit het netwerk de kans om – tegen vergoeding – nieuwe blocks te verifiëren. Zo komen nieuwe munten in het systeem en wordt alles gecontroleerd, maar staan er niet wereldwijd duizenden speciaal gebouwde computerkolossen op zinloze rekensommen te kauwen.

Dit algoritme heet ‘proof of stake’ omdat het diegenen die al lang meedraaien of die veel bezit in digitale munten hebben (die veel at stake hebben; veel ‘op het spel’ hebben staan) voorrang geeft om het netwerk te controleren en dus nieuwe munten te mogen ontvangen. Dat is ook meteen de kritiek: het zou de kloof tussen arm en rijk automatisch vergroten. Het nieuwe ECO coin netwerk draait desalniettemin op een ‘proof of stake’ systeem.

Earth Day

De vraag is nu vooral hoe de munt waarde krijgt. Dat zal vooral afhangen van de mate waarin mensen de munt ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Lewis Just zegt daarover: “We kunnen dit niet alleen. We zijn nu hard op zoek naar individuen, bedrijven en groepen die willen meedoen. Daarom zijn we vanaf dit weekend, en vooral op Earth Day (zondag 22 april, red.) een campagne gestart: als je tweet over iets duurzaams wat je hebt gedaan met #ECOcoin, dan maak je kans op de eerste wallet met ECO coins.”
  1.  Over de privacy-kwesties die hiermee samenhangen wordt nog nagedacht ↩︎
  2. Klik hier voor een overzicht van de huidige cryptomunten. ↩︎
  3. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie Nakamoto is. Het is een veel voorkomende Japanse naam, vergelijkbaar met Peter de Vries in Nederland. Het kan goed dat de BitCoin is verzonnen door een groep idealistische hackers die voor de gelegenheid die naam heeft gebruikt. We weten het gewoon niet. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons