DIY 8: Kippen houden is een eitje

Met de vogelgriep die nu in Nederland heerst, wordt de discussie over intensieve veehouderijen opnieuw aangezwengeld. De Nederlander wordt weer eens met z’n neus op de feiten gedrukt: ons kippenvlees en onze eieren komen van échte kippen die met velen tegelijk gehouden worden en die gevoelig zijn voor ziektes. Wat kunnen we ertegen doen? Zelf kippen houden is natuurlijk geen directe oplossing voor deze ziekte, maar het bevordert wel het besef rond de herkomst van ons eten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Wat we per persoon gemiddeld aan etensresten weggooien (ongeveer 47 kilo per persoon per jaar), is genoeg voor een kip om van te leven. Toch kopen we eieren in de supermarkt, gaan we met de kinderen naar de kinderboerderij en gooien we onze etensresten weg. Dat kan anders! Zelf kippen houden is een eitje, ook in de stad. Jouw kip verduurzaamt de voedselketen door deze drastisch in te korten. Bovendien vragen kippen weinig, maar geven ze naast liefde een hoop heerlijke eieren.

Zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een zelfgeraapt eitje? Ik groeide ermee op; niet alleen met een vers eitje op zondagochtend, maar ook met een kip als huisdier. Fantastisch! Het zijn lieve dieren, die me destijds maar wat graag kwamen begroeten als ik richting het hok liep.

Mijn Mientje
Op een dag kregen we een kuikentje van de kuikenboerderij een paar wegen verderop (tja, straten kun je het niet noemen in de polder). Een vriendin had het gekregen, ze mocht het verzorgen, maar lang zou het kuikentje niet meer leven had de boer gezegd. Natuurlijk bleef het kuikentje langer leven dan de geplande paar dagen, en groeide uit tot een heuse kip. Daar had vriendin geen plaats voor, en dus kwam het kuikentje bij ons terecht; wij hadden immers al kippen. Aangezien kippen een pikorde kennen, bouwde mijn vader voor het kuikentje een ren naast de bestaande ren. Mijn Mientje begroette ik iedere ochtend, en knuffelde ik iedere middag.

Na een paar maanden werd pijnlijk duidelijk hoezeer wij kippen opfokken, want Mientje kreeg zo’n zware borst dat ze door haar poten zakte. Uiteindelijk hebben we haar in laten slapen, en zocht ik troost bij onze andere kippen die gelukkig een fijn leven hadden bij ons in de tuin. Ooit zou ik graag weer kippen willen houden, maar op dit moment passen ze niet op mijn kleine balkon. Maar daarom des te leuker dat ik bij Kipster werk!

Wil jij zelf kippen gaan houden? Hier een paar kiptips voor beginners.

 1. Liefde en aandacht
  Kippen zijn levende wezens en je moet er daarom goed over denken voordat je kippen neemt. Ze hebben dus dagelijks zorg en aandacht nodig. Je moet de kippen voeren, zorgen dat er genoeg water is en het hok onderhouden. Kippen zijn sociale dieren, dus neem er altijd meerdere. Daar staat tegenover dat het sociale dieren zijn, die graag op schoot komen zitten.
 2. Gezellige kwebbelaars
  Overleg zeker even met de buren. Een haan maakt het meeste lawaai, maar ook kippen kunnen als ze scharrelen, gezellig ‘kwebbelen’. Ik vind het zelf een heerlijk geluid, maar niet iedereen denkt er zo over. Je kunt je buren vragen of ze geïnteresseerd zijn in een paar eitjes in de week, als tegemoetkomer. Wanneer je 6 kippen hebt, en ze zijn goed aan de leg, dan kun je zomaar 30 eieren in de week verwachten. Behoorlijk wat, genoeg om te delen!
 3. Scharrelkip
  Het is handig als je het hok op een stuk grond kwijt kunt. Je hebt zeker een paar vierkante meter nodig voor het hok en ook ruimte zodat kippen kunnen scharrelen. Houd er rekening mee dat de grond dan ook omgewoeld gaat worden. Zet het hok op een rustige plaats in de tuin. Let op dat de plek niet te vochtig is, dat is ongezond. Zet het hok ook niet op het laagste punt in de tuin, dan voorkom je wateroverlast. Richt de opening van het hok naar het zuidoosten. Zet het hok half in de zon, en half in de schaduw, zodat het hok beschutting biedt bij warm en koud weer.
 4. Hongerige kippen
  Om die mooie eitjes te leggen, hebben kippen natuurlijk goed voer nodig. Ke kunt de kippen de volgende dingen geven: GFT afval, kant-en-klaar kippenvoer, kippengrit en lekkernijen als meelwormen en gemengd graan.
 5. Dorstige kippen
  Een dag geen water is twee dagen geen eieren. Zorg dus dat je kippen voldoende water hebben! Een kip neemt ongeveer twee keer meer water op dan voer. Ook verbruiken zij, wanneer zij leggen of bij warm weer, meer water. In de drinkbak moet ongeveer een halve liter water per kip aanwezig zijn. Voor het maken van eieren heeft de kip namelijk veel water nodig.
 6. Schone kippen
  Om zichzelf schoon te houden, maken kippen een kuiltje om zich te wassen met zand; er gaat niks boven een zandbadje voor een kip!
 7. Appeltje, eitje
  Geef je kip iets te scharrelen. Het grootste gedeelte van de tijd, zo’n 60 tot 90% van haar tijd, is een kip op zoek naar eten. Geef haar dus een goeie scharrelondergrond, waarin genoeg te ontdekken is. Is je kip een beetje uitgescharreld in z’n hokje? Verveelt ze zich? Geef haar een speeltje! Kippen houden ervan. Je kunt bijvoorbeeld een appel of een krop sla aan een touwtje rijgen, dan hebben ze iets te pikken.
 8. Schurende magen
  Kippen hebben geen tanden. Zij hebben daarom de hulp van kleine steentjes, maagkiezel, nodig om het voer te verteren. Die steentjes blijven hangen in de spiermaag, die helpt om het eten fijn te malen. Een kip moet altijd over kippengrit –gemaakt van speciaal geselecteerde schelpen– en maagkiezel kunnen beschikken. Bij een zwakke eierschaal of windeieren hebben de kippen meer kippengrit nodig.
 9. Zieke kip
  Je dient er natuurlijk rekening mee te houden dat als een kip ziek is, je er ook voor moet zorgen, net als voor elk ander huisdier. Dit betekent meer aandacht, maar ook eventuele dokterskosten.

Allemaal een feit! Wist jij dat..?

 • Kippen met rode oren bruine eieren leggen en kippen met witte oren witte eieren leggen?
 • Er zijn meer kippen dan mensen in de wereld zijn?
 • Met de uitwerpselen uit een kippenleven je een lamp van 100 watt 5 uur kunt laten branden?
 • Je eieren het beste in de koelkast kunt bewaren?

Wil je meer weten over het houden van kippen? Lees dan hier de Kipsterhandleiding, of neem een kijkje op de website van Kipster: www.kipster.nl.

Als je nog vragen hebt over het houden van kippen, kun je die mailen naar ei@kipster.nl.

Nanda Aris is werkzaam bij Kipster. Kipster is opgericht door drie groene heren in de kippenbusiness. Maurits Groen (nr 2 duurzame 100 van Trouw), Olivier Wegloop (mede-oprichter van Boomerang) en Ruud Zanders (Rondeelstal) staken de koppen bij elkaar en bedachten Kipster. Bij Kipster kun je alles krijgen om zelf kippen te houden, je kunt er zelfs hokken met kippen huren!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

 • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
 • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
 •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons