Na de uitspraak dat de Nederlandse aanpak om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden van geen kant deugde, knalde de Nederlandse economie tegen een milieumuur. Het ging al gauw over de grenzen aan onze stikstofuitstoot.
Het Nationaal Kampioenschap Vingertje Wijzen was begonnen. De snelheidslimiet moest van 130 naar 100, wat leidde tot een driftige VVD. Een trekkertrek van woedende boeren bewoog zich naar de Hofstad. Mijn persoonlijke favoriet was toen het gezicht van Bouwend Nederland, oud-CDA-leider Maxime Verhagen, zijn dure pak verruilde voor een oranje hesje en een bouwhelm. Carnaval kwam laat dit jaar.
“Regeringspartijen die normaal zo streng zijn op wie de landsgrenzen over komt, halen hun schouders op als het gaat om milieugrenzen
Zie hier de lakmoesproef. De ware aard van de nepsuperheld komt naar boven. Geconfronteerd met een milieugrens trekt de nepsuperheld die in twijfel en doet alles om hem op te rekken of te elimineren. Een echte superheld wordt niet geconfronteerd met een grens; die ziet hem ruim van tevoren aankomen en bedenkt alvast oplossingen. Hoe kan ik een huis bouwen zonder (te veel) stikstof uit te stoten? Hoe kan ik voedsel voor mijn land produceren zonder de biodiversiteit aan te tasten? Allemaal vragen die je oplost met een superkracht die iedereen in zich heeft: creativiteit.
Want creatieve oplossingen zijn er. Elektrisch transport, modulair bouwen of biologische landbouw en veeteelt. Allemaal oplossingen die de stikstofuitstoot binnen onze landsgrenzen verminderen. Dit vergt veel tijd, geld en gescheld. Makkelijk is het zeker niet, maar het begint bij bewustzijn. Neem je milieuproblematiek serieus, dan gaat de creativiteit vanzelf lopen. De polonaise van fossiele-brandstof-slurpende voertuigen naar het Malieveld liet zien dat hier nog een wereld te winnen valt.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand