Beeld: Sam Carter
Video

Daar buiten lijdt een schaap

Warm, behaaglijk, isolerend. Eigenschappen die wol tot een gewilde grondstof maken van kleding, tapijten, dekbedden en nog veel meer. Maar de dieren die de wol leveren, worden niet altijd zacht behandeld.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Van alle wol komt de helft uit Australië en Nieuw-Zeeland. Daarvan gaat een groot deel op aan kleding en tapijten. Van de rest wordt onder andere breiwol gemaakt. Die wordt niet heel diervriendelijk geproduceerd, stelt de internationale dierenwelzijnsorganisatie PETA.

Een gemiddeld schaap op een Australische boerderij wordt tussen de vijf en zes jaar oud, terwijl een schaap gemakkelijk vijftien jaar kan worden. Lammetjes gaan er volgens PETA vaak al binnen acht weken dood, want de boeren hebben zoveel schapen dat zij de kleintjes nauwelijks in de gaten kunnen houden.

Bekijk hier van welke dieren de verschillende soorten wol komen en hoe deze van vacht tot trui wordt gemaakt.

Bron: www.youtube.com

Wit is gewild

Ook in Peru, waar alpacawol vandaan komt, worden dieren vaak slecht behandeld, volgens kledingmerk Talii, dat kleding van deze wol verkoopt. Het bedrijf koopt in bij Peruaanse families die hun dieren goed behandelen.

Diervriendelijk

Kledingmerken als Hugo Boss, Adidas, Perry Ellis en H&M zeggen geen wol van mishandelde schapen te verwerken. En de regering van Nieuw-Zeeland heeft de verminking van schapen naar eigen zeggen volledig uitgebannen. De andere kant van de medaille is dat diervriendelijker geproduceerde wol soms nog wel onder slechte condities wordt verwerkt. Naar die omstandigheden in de verschillende sectoren van de wolindustrie is voor zover bekend nog geen onderzoek gedaan.

Handwerk

Er zijn weinig fairtradewolmerken die een keurmerk hebben en kunnen bewijzen dat ze echt eerlijk zijn

Is alle ‘goede’ wol wel zo goed als wordt beweerd? Er zijn weinig fairtradewolmerken die een keurmerk hebben en kunnen bewijzen dat ze echt eerlijk zijn. Ook Eveline Buijnk ondervond hoe lastig het is om gegarandeerde fairtradewol te vinden, toen ze haar online wolwinkel TRIKOO lanceerde. “Toen ik in 2008 begon, heb ik lang moeten zoeken om producenten van fair trade en biologische garens te vinden”, vertelt ze. “Ik zie wel dat het aanbod groeit, maar als er producenten bijkomen, gaat het meestal om kleine initiatieven waar veel handwerk bij komt kijken. Als de productie kleinschalig en arbeidsintensief is, wordt de prijs van het eindproduct uiteraard hoger.”

‘Ban op Mohair-wol is kortzichtig en schadelijk’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons