Chemisch gebleekt meel in ons eten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bij Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin lagen tot voor kort producten in de schappen met chemisch gebleekt meel en bloem. Dat ontdekte Foodwatch, een organisatie die misstanden in de voedselindustrie onderzoekt. Het ging om de Amerikaanse producten Betty Crocker Fudge Brownie en Carrot Cake cakemixen, MagicAroni & Cheese maaltijd en Pop Tarts in de smaken S’mores en Frosted Watermelon.

Schadelijk voor lever en alvleesklier 

De chemische bleking zorgt voor een extra witte kleur van het bloem en de meel en versnelt het rijsproces. In Europa zijn gebleekte bloem en meel verboden, omdat die schadelijk is voor je lever en alvleesklier en zelfs bijdragen aan het ontstaan van diabetes. Maar hoe kwamen deze producten in onze supermarkten terecht? OneWorld vroeg het aan Sjoerd van de Wouw en Jurjen de Waal van Foodwatch.

Van de Wouw: “We kunnen constateren dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haar werk niet doet. Dat is de instantie die erop toeziet dat eten veilig is. Bovendien is het ook niet gecheckt door de betreffende supermarkten.”

Gewoon op ingrediëntenlijst

De Waal: “Het verontrustende is dat de ingrediënten gewoon duidelijk op de producten waren aangegeven. Per toeval ontdekten we één product dat chemisch gebleekt meel bevatte; daarna zijn we gaan onderzoeken of er andere producten met dit ingrediënt in supermarktketens in Nederland staan.” De boosdoener, ‘Enriched Flour Bleached’, staat inderdaad gewoon tussen de ingrediënten van de Amerikaanse producten.

De controle ligt bij degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van de producten

De Waal: “Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat je in je eigen supermarkt producten koopt die aan de Nederlandse voedseleisen voldoen. Daarvoor ben je afhankelijk van de controle van de overheid.” Van de Wouw vult aan: “Ook al staat dit ingrediënt genoemd op de doos van de betreffende producten: van consumenten kun je niet verwachten dat zij precies weten wat dit spul precies inhoudt.” Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt: “De controle ligt bij degene die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van de producten, in dit geval dus de supermarkten. Wij houden risicogericht toezicht.”

Eet onbewerkt voedsel 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat de collectieve belangen behartigt voor supermarkten waaronder Spar, Jumbo en Hoogvliet, stelt dat niet elk product dat uit het buitenland komt, gecontroleerd wordt. Een woordvoerder van Jumbo vertelt OneWorld weer dat het slechts om één product, in één van hun winkels ging. Het product was volgens Jumbo dus niet centraal ingekocht en is direct geschrapt uit het assortiment van de betreffende winkel.

Spar komt met een vergelijkbare reactie: “De twee artikelen waarbij geconstateerd was dat er gebleekt meel in zat, zijn geen standaard product uit het Spar-assortiment en lagen maar bij vier winkels in het schap. Bij beide producten was inderdaad sprake van ‘gebleekt tarwemeel’ maar daar is niet aan te zien hoe de tarwe gebleekt is. Om geen enkel risico te lopen, heeft Spar in overleg met de importeur besloten de producten direct uit de schappen te halen.”

Volgens Van de Wouw en de Waal kun je als consument voorkomen dat je dit soort ongezonde stoffen binnen krijgt: “Kijk nog eens goed op de ingrediëntenlijst van met name exotische producten. Eet ook zoveel mogelijk onbewerkt voedsel; bewerkt voedsel zit bijna altijd vol zout, vet, suiker of onbekende ingrediënten.” De supermarkten hebben de producten gelukkig meteen uit de schappen gehaald en beloven ze voortaan uit het assortiment te weren. 

Foto header: Flickr/Mike Mozart

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons