Canada geeft Trump het goede voorbeeld met afschaffen steenkool

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dinsdag kondigde de verkozen Amerikaanse president Trump aan dat hij de steenkoolsector in de Verenigde Staten nieuw leven wil inblazen; een ramp voor het klimaat volgens wetenschappers en milieuverenigingen.

Het verschil met bovenbuur Canada kon nauwelijks groter zijn: enkele uren eerder kondigde de regering van Justin Trudeau aan dat ze een bestaand plan voor de uitstap uit steenkool wil versnellen. Tegen 2030 wil het land de elektriciteitsproductie zo goed als helemaal steenkoolvrij gemaakt hebben.

Het is een signaal aan de wereld dat Canada een schitterend land is om te investeren in schone energie

Die versnelling moet de Canadese uitstoot van broeikasgassen met meer dan vijf megaton verminderen, het equivalent van 1,3 miljoen auto's die van de weg genomen worden. Maar de transitie is ook goed voor de werkgelegenheid, stelt minister van Leefmilieu Catherine McKenna.

Met het plan wil Canada investeerders duidelijkheid en zekerheid verschaffen, en een wereldleider op het vlak van hernieuwbare energie worden. "Steenkool uit onze energiemix halen en vervangen door schone energie, haalt niet alleen onze uitstoot drastisch naar beneden, maar verbetert ook de gezondheid van de Canadezen en komt generaties nog jaren ten goede", zegt McKenna. "Het is een duidelijk signaal aan de wereld dat Canada een schitterende plek is om te investeren in schone energie."

90 procent uitstootvrij

Steenkool is nu nog ongeveer goed voor 10 procent van de Canadese elektriciteitsproductie en beperkt zich tot vier provincies: Alberta, Saskatchewan, Nova Scotia en New Brunswick. Alberta heeft al een plan klaar om steenkool uit te faseren.

Tegen 2030 moet 90 procent van de Canadese elektriciteitsproductie uitstootvrij zijn. De Canadese overheid houdt wel een slag om de arm: sommige steenkoolcentrales kunnen langer open blijven als er elders even grote uitstootbeperkingen geboekt kunnen worden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons