Burgemeesters VS willen hun steden volledig laten draaien op duurzame energie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Burgemeesters van de Verenigde Staten kwamen afgelopen maandag samen in Miami Beach, op een jaarlijkse conferentie. Daar benadrukten velen van hen de dreiging van klimaatverandering. Ruim 250 burgemeesters ondertekenden in Miamim een verdrag wat beoogt hun steden in 2035 volledig klimaat neutraal te maken.

Niet niks doen

Velen gaven aan dat het feit dat Trump het klimaatakkoord van Parijs heeft verbroken hen juist had gemotiveerd om zich nog meer in te zetten voor het klimaat. “Als de nationale overheid geen actie onderneemt, betekent dat niet dat wij niks kunnen doen als land; de nationale overheid heeft niet als enige iets te zeggen over onze inzet tegen klimaatverandering”, zei burgemeester van New Orleans Mitch Landreu tegen de New York Times.

Steve Benjamin, burgemeester van Columbia, voegde daar aan toe: “Wij laten de wereld zien dat steden en burgemeesters een sleutelrol kunnen en zullen spelen in de transitie van fossiele brandstoffen naar 100 procent duurzame energie.”

Geen noodzaak

Toch kan het behalen van de klimaatdoelen niet op volledige steun van de burgemeesters van de Verenigde Staten rekenen. Veel conservatieve Republikeinen staan achter het door Trump verbreken van het klimaatverdrag, en zien dus geen noodzaak in hogere investeringen in duurzame energiebronnen.

De ontmoeting van de burgemeesters vond plaats in Miami Beach, één van de plaatsen in de Verenigde Staten die het meest wordt geconfronteerd met klimaatverandering. Onderdeel van de meeting was een rondleiding van de stad, waarin burgemeester van Miami Beach, Philip Levine, aantoonde dat in de stad stoepen zijn verhoogd en pompen zijn aangelegd, zodat er kan worden omgegaan met de stijgende zeespiegel. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons