Broodje Karma op het Waterlooplein

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het loopt nog niet echt storm, maar veel voorbijgangers blijven belangstellend staan kijken terwijl eigenaar Jürgen Verwoerd vriendelijk uitlegt waar zo’n vegetarisch broodje shoarma nou precies van gemaakt is: “Als ik vegetarische shoarma ga maken dan koop ik grote sojalappen die ik in de zaak in Den Haag tot repen versnijdt. Die worden vervolgens gekookt en op smaak gebracht met plantaardige aroma’s en daarna gekruid met shoarmakruiden waar het vlees ook mee gekruid wordt.”

De in Duitsland geboren Hagenees opende in april 2013 in Den Haag een vegetarische snackbar. En sinds kort staat Verwoerd dus ook in Amsterdam met zijn Vegetarische Snackbar on Wheels. Als het begint te regenen worden de houten stoeltjes waarop klanten rustig kunnen eten heel gezellig onder het afdak van de kleine snackkraam gezet. Naast vegetarische burgers verkoopt Verwoerd ook friet van biologische geteelde aardappels en biologische frisdranken, zoals Bionade. “Of iets biologisch is of niet is geen keihard criterium. Ik vind het wel belangrijk om bijvoorbeeld verre te blijven van alles wat met schadelijke e-nummers te maken. Sojaburgers koop ik vaak kant en klaar in Duitsland in. In Nederland wordt simpelweg niet genoeg lupine geproduceerd om echt lokaal te kunnen inkopen.”

Flexitariër
Idealistisch als hij klinkt, is Verwoerd zelf opvallend genoeg geen vegetariër: “Ik kwam op het idee om een vegetarische snackbar te beginnen toen ik in Den Haag in een reguliere frituurtent werkte. Daar merkte ik dat er veel vraag was naar vegetarische snacks. Kijk, ik ben zelf zo’n Hollander die gewoon alles in zijn mik douwt. Maar ik ben toen wel gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is met ons vlees en wat de mogelijkheden zijn om een alternatief te kunnen bieden.”

Zelf noemt Verwoerd zich tegenwoordig flexitariër. Hij let wel degelijk op zijn vleesconsumptie, zegt hij: “Toen ik me in het onderwerp ging verdiepen begon ik het steeds boeiender te vinden. Het feit dat je voor een kilo vlees heel veel meer kilo’s soja nodig hebt, is toch belachelijk? Maar je moet mensen nergens toe dwingen. Je moet ze goede alternatieven aanreiken om zo het geheel te verbeteren. Mijn doel is om deze vegetarische snackbar zakelijk tot een succes te maken, niet om mensen te bekeren. Helemaal vegetariër ben ik dan ook nooit geworden.”

Bij hardline-vegetariërs en veganisten valt dat niet altijd even goed, vertelt de Hagenees lachend: “Sinds 1 april 2014 heb ik een zakelijk partner die wél uit de veganistische wereld afkomstig is. Toen we besloten om in de zaak in Den Haag vegetarische kibbeling te gaan verkopen, moest er wel iemand zijn die bij de visboer vis ging halen om de smaken te vergelijken.”

Betere wereld
Ondanks zijn zakelijke insteek is idealisme Verwoerd niet vreemd. “Idealisme en ondernemerschap hoeven elkaar niet te bijten,” zegt Verwoerd terwijl hij nipt van een bekertje koffie. Het terugdringen van de consumptie van vlees in de wereld kan heel goed, als mensen maar met slimme alternatieven komen. “Wat ik wil uitdragen, is dat het heel goed mogelijk is om je vleesconsumptie te verminderen. Ook als je even lekker wil snacken. Als ik met deze snackbar een bijdrage kan leveren aan de vermindering van de wereldwijde vleesconsumptie dan doe ik dat. Waarom zou ik daar geen geld mee mogen verdienen? Vegetarische alternatieven ontwikkelen kan niet alleen drijven op ideologie.” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons