Bioboeren gebruiken verboden bestrijdingsmiddel in de strijd tegen bladschimmel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens Duurzaam Nieuws maken deze telers in het geheim gebruik van het bestrijdingsmiddel koperoxichloride.Dit is in lage dosering als bladmeststof toegestaan voor biologische boeren, maar als bestrijdingsmiddel is het al sinds 2000 verboden. Een grote hoeveelheid is schadelijk voor bodemleven, waterleven en gezondheid.

Controle

Skal Biocontrole houdt toezicht op de hele biologische keten, zodat de consument er van op aan kan dat een biologisch product ook echt biologisch is. Skal is op de hoogte van de inzet van koper door bio-aardappeltelers als gewasbeschermingsmiddel, maar zegt dat het lastig is om in te grijpen omdat het niet juridisch aantoonbaar is of de koperoxichloride gebruikt is als meststof (toegestaan) of als schimmelbestrijdingsmiddel (niet toegestaan).

In een online standpunt schrijft Skal: “Het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxichloride. Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en kan leiden tot imagoschade bij de consument.” Wel schakelt Skal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in wanneer het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel wordt vermoed.

GFActueel meldt dat Albert Heijn de komende tijd zijn biologische aardappelen gaat controleren op resten koperoxichloride. “Het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen past niet in het beeld dat wij van biologisch hebben en als Albert Heijn willen uitdragen”, zegt een woordvoerder tegen GFActueel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons