Beter biologisch of A-merk?
“Het enige wat er voor de consument op zit, is de kleine lettertjes lezen.
Wetgeving schiet tekort
In een kamerbrief schrijft Minister Schippers dat ze het probleem begin 2017 gaat aanpakken met maximumnormen. De voedselwaakhond is bang dat we hierdoor van de regen in de drup raken. “Omdat vet, suiker en zout door de voedingsindustrie als inwisselbare smaakmakers worden gezien, valt te vrezen dat een reductie van het één zal leiden tot een verhoging van het andere”, staat in het persbericht.
Suiker bedreigt onze gezondheid
Te veel suiker leidt tot gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt zelfs van een obesitas epidemieen Nederlandse artsen noemen het de belangrijkste bedreiging voor onze gezondheid. Ook komen er in Nederland iedere week 1000 nieuwe patienten met diabetes type 2 bij. 43 procent van de Nederlanders kampt met overgewicht en 12 procent is obees.
De eerste stap die gezet moet worden, is het verduidelijken van etiketten op levensmiddelen zodat consumenten weten wat ze kopen. Ook moet er volgens Foodwatch een lagere belasting op gezond voedsel komen dan op ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducten moeten worden geweerd uit scholen en de reclame gericht op kinderen verboden. Ook moeten er meer waarschuwingen komen die consumenten helpen bij het maken van een gezonde keuze in de supermarkt.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand