Palmolie wordt bijgemengd in biobrandstof en zit in pakweg de helft van producten zoals chips, koekjes, pindakaas, zeep, shampoo en tandpasta.

Klanten ABP: we zijn woedend, ontdaan en ontgoocheld

Klanten van het ABP-pensioenfonds reageerden woedend op OneWorlds onthullingen over de betrokkenheid van Nederlands grootste pensioenfonds bij de kap van maagdelijk regenwoud in Papua voor een palmolieplantage.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Echt afschuwelijk, en ik ben er verplicht ‘klant’ als ambtenaar. Ik baal hiervan als een stekker!”, reageert Rowena op Twitter. Ze is niet de enige die dat verzucht. “Met tranen in de ogen heb ik uw verslag gelezen over alweer een verwoesting van een regenwoud, waarbij opnieuw het ABP betrokken is”, laat lezeres Yvonne weten. “Kan het ABP ook voor de rechter worden gedaagd? Ik zou er voor pleiten. Schandalig”, schrijft een inmiddels gepensioneerde klant bij ABP de redactie.

Bron: twitter.com

‘Spreek ABP er op aan’

Afgelopen week bracht OneWorld onderzoek naar buiten over de betrokkenheid van het ABP bij de kap van tropisch regenwoud in Papua, Indonesië. Dat nieuws liet de klanten van ’s lands grootste pensioenfonds niet koud. Naast woede, verontwaardiging en teleurstelling gaf een grote groep blijk van machteloosheid. Want als medewerker bij de overheid of het onderwijs ben je automatisch aangesloten bij het ABP. Je kunt niet je eigen pensioenfonds uitkiezen, en dus kan je – anders dan bij een bank – niet overstappen. Om deze burgers tegemoet te komen, opende Milieudefensie deze week een online actie. “Als het ABP jouw pensioen beheert, en je wilt dat dat geld niet wordt gebruikt voor de kap van de laatste regenwouden, spreek het ABP er dan op aan”, aldus Rolf Schipper, campagneleider bossen bij Milieudefensie.

Het ABP investeert miljoenen euro’s in Posco Daewoo en moederbedrijf Posco. Die zijn grotendeels verantwoordelijk voor de kap van meer dan 27.000 hectare tropisch regenwoud in Indonesisch Papua. Een bosoppervlak groter dan de gemeente Amsterdam ging tegen de vlakte, waarvan ongeveer de helft ongerept oerwoud. In deze jungle leefden unieke en beschermde diersoorten, zoals de paradijsvogel en de boomkangoeroe. Maar liefst 5 procent van alle dieren ter wereld leeft op het eiland Papua-Guinea, waar het Indonesische Papua onderdeel van is.

Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

Van de rijke flora en fauna was na de kap in het betreffende gebied weinig over. Omwonenden vertelden OneWorld hoe de dieren verdwenen, zijzelf hun land kwijtraakten en de rivier vervuild werd toen het plantagebedrijf er neerstreek. Ook verklaarden de bewoners dat ze vooraf niet goed geïnformeerd waren over de plannen van het palmoliebedrijf PT Bio Inti Agrindo (BIA), en daar evenmin mee ingestemd hebben.

Bron: twitter.com
Het bedrijf Posco Daewoo ontkent de mensenrechtenschendingen in kwestie, en beweert dat er inmiddels niet meer wordt gekapt. Uit satellietbeelden blijkt dat er inderdaad geen bos meer is gekapt sinds de laatste meting op 21 februari. Driekwart van het vergunningsgebied is inmiddels ontbost. Maar het is onduidelijk wat het bedrijf met het overige kwart van het maagdelijk regenwoud van plan is, en waar de onafhankelijke consultant blijft, die Posco Daewoo eind februari al beloofde in te huren om orde op zaken te stellen. Op de vraag of er inmiddels wél een contract getekend is met een geloofwaardige consultant, gaf het bedrijf geen antwoord.

Kamervragen

Samen met partijgenote Esther Ouwehand diende Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren op 9 april schriftelijke Kamervragen in bij de minister van Financiën en de minister van Buitenlandse Zaken en Handel. De Kamerleden vragen de ministers onder meer om het ABP, een enorme institutionele belegger met veel invloed, aan te sporen deze investeringen van de hand te doen. Binnen twee maanden worden de vragen beantwoord.

Bron: twitter.com
Ouwehand en Van Raan noemen het onacceptabel dat het ABP in de palmolie-industrie investeert: “Wij willen dat de minister van Financiën eisen gaat stellen aan het ABP. De minister en zijn collega’s staan aan het hoofd van talloze ambtenaren die dit soort investeringen niet willen.” De twee Kamerleden benadrukken dat de minister zijn rol als werkgever kan gebruiken om druk uit te oefenen op de bestuursleden van ABP, die er namens de werkgevers zitten.

“We zijn verontrust door het bericht”, laat een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten. “Maar we zijn blij met de reactie van het ABP, dat zij haar positie als grootaandeelhouder aanwendt om bedrijven te dwingen om duurzamer en verantwoorder te produceren.”

ABP’s vermogensbeheerder APG, die ook het woord voert voor het ambtenarenfonds, liet eerder weten “niet direct voor de problemen weg te lopen”, maar dat het liever het gedrag van het bedrijf wil veranderen door “druk uit te oefenen als aandeelhouder.”

Het ABP moet nú in actie komen. Anders is het medeverantwoordelijk voor een rampzalige boskap, mensenrechtenschendingen en het uitroeien van dieren.

Voor Milieudefensie, dat al langer gesprekken voert met het pensioenfonds en het bedrijf, is de maat vol. “Posco Daewoo deed verschillende beloftes, maar kwam die telkens niet na. Nog langer praten betekent dat het bedrijf nog meer tijd heeft om kostbaar regenwoud te kappen”, zegt Schipper van Milieudefensie. “Het ABP moet nú in actie komen en zijn geld terugtrekken. Anders is het medeverantwoordelijk voor een rampzalige boskap, mensenrechtenschendingen en het uitroeien van dieren.” Volgens de campagneleider kan het ABP beter geld steken in schone energie, duurzame landbouw en elektrisch vervoer.

Deze bedrijven gingen niet in zee met Posco Daewoo

Diverse internationale bedrijven zoals Ahold-Delhaize, Colgate-Palmolive, L’óreal en Mars hebben aangegeven geen zaken te willen doen met Posco Daewoo, zolang het bedrijf niet verantwoord palmolie produceert.

Boots, de grootste drogisterijketen van Groot-Brittannië, liet vorig jaar december weten de zakenrelatie met Posco Daewoo te beëindigen, omdat ze hun merknaam niet willen verbinden aan ontbossing, zo zei een woordvoerder tegen het journalistieke medium Politico. Het Norwegian Government Pension Fund Global besloot in 2015 al de banden met Posco Daewoo te verbreken. Vanwege een ‘onacceptabel risico’ op ‘ernstige milieuschade door de conversie van tropisch bos in oliepalmplantages’ besloot het grootste pensioenfonds ter wereld niet langer te investeren in dit bedrijf.

https://twitter.com/BrendaSuitela/status/982174147206725634

Bron: twitter.com

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons