Brian Elstak
Achtergrond, Interview

Eindelijk een ‘inclusief’ kinderboek

Brian Elstak (1980) is kunstenaar, beeldmaker voor rappers als Jonna Fraser en Hef én vader van drie kinderen. Sinds vorig jaar kan hij ook ‘schrijver’ aan dit rijtje toevoegen: toen kwam Tori, zijn eerste kinderboek, uit. Nu, een jaar later, verschijnt het vervolg: Trobi.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Elstak en zijn vrouw lazen afwisselend iedere avond voor, met als resultaat de volle aandacht van hun kinderen Jones, Cassèl en Zia (in de boeken heten zij Bones, Cel en Zi). Een levensles of boodschap overbrengen aan de kinderen bleek in huize Elstak veel beter te gaan tijdens het voorlezen dan op andere momenten. Dit gaf Elstak de doorslag om een kinderboek te schrijven waarin hij alle levenslessen kwijt kon die hij aan zijn kinderen wilde doorgeven. Ziedaar het ontstaan van Tori, over de drie mensenkinderen Cel, Bones en Zi en hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel.

Van Tori naar Trobi

Tori eindigde met een cliffhanger, voor Elstak een mooi sprongetje naar het vervolg Trobi. De titels komen uit het Sranan (Surinaams); tori betekent verhaal en trobi betekent probleem of ruzie – afhankelijk van de context. Elstak: “Dit zijn woorden die ik zelf veel gebruik en daarom wilde ik ze graag verwerken in de boeken.”

Een goede tori-man

Een grote sterke schildpad genaamd Jean-Michel Tortoise – mét bijbehorende Franse uitspraak – speelt de hoofdrol in beide boeken. Een vaderfiguur die zorgt voor drie ‘mensenkindjes’, gebaseerd op de kinderen van Elstak. Wat was de reden voor de keuze van enkel een vaderfiguur in het boek? “Ik vind een vaderrol erg belangrijk, al is in mijn eigen relatie ook een moeder represent. Toch vind ik het leuk dat er een vaderfiguur in het verhaal zit, juist omdat je dit niet vaak ziet, een alleenstaande vader.” Zo lezen we: ‘Jean-Michel Tortoise leerde ze alles wat hij wist en de rest leerden ze op school.’ Elstak: “Hij doet echt z’n best. Dit betekent niet dat hij alles supergoed doet want ja, hij is nooit vader geweest.”

‘Achter iedere bad guy zit een goede tori’

Don’t judge a book by it’s cover was een van de boodschappen die Elstak via zijn eerste boek aan zijn kinderen wilde meegeven. In Trobi worden vele bad guys geïntroduceerd, maar daarnaast kijkt het boek ook naar de vraag: wat maakte deze mannen bad? “We kennen allemaal wel iemand die wordt gezien als een verkeerd persoon, maar waar je zelf weinig problemen mee hebt.” Behalve aandacht voor levenslessen heeft Elstak ook aan de-stereotypering gedacht. Elstaks dochter is in het verhaal bijvoorbeeld een stoere meid die onafhankelijk van haar twee broers op pad gaat – vaak met meer resultaat.

Inclusiviteit in Nederlandse kinderboeken

Trobi komt net zoals Tori uit tijdens de Kinderboekenweek. Elstak is heel benieuwd of er meer boeken voor ‘iedereen’ zijn, zoals hij het inclusieve karakter van zijn boeken noemt. De kinderen in zijn boeken zijn donker, aangezien ze geportretteerd zijn naar zijn eigen kinderen, die een donkere huidskleur hebben. Eerder schreef de Volkskrant over de vermeende ‘trend’ van kinderboeken met gekleurde personages in de hoofdrol. Dat kinderboeken met donkere personages zo opvallen zegt natuurlijk genoeg over de actuele standaard, maar is er inderdaad sprake van een trend? Hoe kijkt Elstak hier tegenaan?

“Het moet niet zo zijn dat slechts een handjevol mensen, waaronder ik en Mylo Freeman, voor de inclusiviteit in kinderboeken moeten gaan zorgen. Meer diversiteit in verhalen en verhalenvertellers is een gewin voor iedereen. Het zou gewoon normaal moeten zijn.”

Ziet Elstak zichzelf als boegbeeld van inclusiviteit in kinderboeken? “Ik zie mezelf gewoon als mezelf. Maar ik weet dat ik een rolmodel kan zijn voor mensen die kunst willen maken en denken dat dit niet kan omdat er nog niemand met een vergelijkbare achtergrond was. Ik weet dat ik die positie kan hebben. Ik probeer daar secuur mee om te gaan. Ik ben er wel mee bezig, maar niet op een day-to-day basis. Wat ik uitbreng probeer ik zo tof mogelijk te maken.”

Trobi ligt vanaf 20 september in de boekwinkels.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons