Beeld: Tammy van Nerum
Interview

‘Ik ben geen diversiteitstroef’

Als nachtburgemeester van Amsterdam zet Shamiro van der Geld zich in voor een diverser, inclusiever én duurzamer nachtleven. “Clubs en festivals kunnen er niet meer omheen: dit is de tijd voor bewuste keuzes.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niet meer vliegen, geen vlees meer, of nooit meer nieuwe kleren kopen?

“Nooit meer nieuwe kleren. Niet makkelijk,want ik houd ontzettend van kleding, maar ik heb al heel veel. Er wordt kleding weggegooid, verbrand, arbeidsomstandigheden zijn slecht. Fast fashion kan echt niet meer. Een shirtje voor 5 euro? We moeten meer recyclen. Het lijkt me een toffe ontwikkeling als een modehuis een collectie van alleen maar gerecyclede kleding uitbrengt.

Vliegen is natuurlijk ook een groot probleem, al kan ik er voor mijn werk soms niet omheen. Laatst zat ik in een halfleeg vliegtuig naar Tokio. Kan dat niet anders?”

Shamiro van der Geld (33) is sinds 2018 de nachtburgemeester van Amsterdam, voor een periode van twee jaar. Als twintiger was hij mede-organisator van o.a. clubavond Vunzige Deuntjes, en werd hij bekend als mc en preacher bij het elektronische en urban muziekpubliek.Ook werkte hij als presentator, acteur en theatermaker.

Optimist of pessimist?

“Poeh, ik wil optimist zeggen, maar soms zie ik het somber in. Als ik bij Our Planet op Netflix zie hoeveel dieren al zijn uitgestorven, ben ik bang dat we te laat wakker zijn geworden. Maar ik zet me graag in voor verandering, en steeds meer mensen zien in hoe megabelangrijk duurzaamheid is. Het is niet meer weg te denken, ook niet uit het nachtleven en op festivals: minder plastic, minder afval, méér duurzame initiatieven.

Of het nou gaat over een diverse line-up, meer prullenbakken op een festival of veiligheid voor LHBTI’ers; in de muziek-industrie wordt volop over deze thema’s gepraat. Een goede ontwikkeling. Het komt ook doordat het wereldje diverser is geworden.”

Je omgeving op hun gedrag aanspreken, of anderen niet met jouw activisme lastigvallen?

Ik heb het goed, en ik gebruik dit podium om stemmen te laten horen die minder vertegenwoordigd zijn

“Dat verschilt: mijn ouders val ik hier niet zo mee lastig, maar mijn vrienden probeer ik bewust te maken. Dat kan iets simpels zijn als je sigarettenpeuk niet op straat gooien – en elkaar daarop aanspreken.

Door mijn functie als nachtburgemeester wordt er naar mij geluisterd; organisaties willen met mij in gesprek gaan over diversiteit en inclusiviteit. Daarom wil ik echt met een goed verhaal komen. Ik vind het tof om met mijn positie bij te dragen aan betere representatie en deuren te openen voor anderen. Het gaat niet om mij hè, ik ben een donkere jongen maar niet achtergesteld of zo. Ik heb het goed en ik gebruik dit podium om stemmen te laten horen die minder vertegenwoordigd zijn.”

Ondernemer of idealist? Kan goeddoen ook commercieel zijn?

“Commercie gaat in mijn ogen om trends, en ik mag hopen dat diversiteit geen trend is! Iedereen moet begrijpen dat diversiteit kwaliteit is, nódig is. Als bedrijven andere doelgroepen willen aanspreken, moeten ze zelf ook veranderen. Tijdens Pride zag ik bijvoorbeeld veel pinkwashing. Denk aan Hema die regenboogtompoucen verkoopt. Dan moet je kritisch blijven: fijn dat jullie meedoen, maar is het team divers genoeg om die boodschap te verkondigen? Wordt er naar de community geluisterd? Zo niet, werk daaraan.

Mezelf zie ik meer als idealist dan als ondernemer, ik hecht meer waarde aan wie ik op sociaal vlak ben. Als ik ergens voor gevraagd word, kijk ik ook goed of ik erachter sta. En dat ik niet de ‘diversiteitstroef’ ben.”

We moeten degenen die niet aan het woord zijn geweest in onze samenleving, nu het woord geven

Intersectioneel feminisme en validisme: termen die iedereen zou moeten kennen of geen idee waar ik het over heb?

“Deze termen zijn niet meer weg te denken. We moeten degenen die lange tijd niet aan het woord zijn geweest in onze samenleving, nu het woord geven. Ik probeer verder te kijken dan mijn neus lang is, uit mijn bubbel te breken, te weten wat er speelt. Wie het goed heeft en wie niet. Dat ik niet gediscrimineerd word of discrimineer wil niet zeggen dat het niet bestaat. Dus, educate yourself! Juist als je denkt al goed bezig te zijn. Inspireer elkaar, verrijk je kennis en je leven.”

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld-magazine.

'Weer een nieuw jurkje? Wat een schande'

'Extreem onrecht moet je extreem bestrijden'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons