Daarnaast werden de 1,4 miljoen geblokkeerde reacties die niet overeenkwamen kwamen met de ‘community standards’ van The Guardian ook onderzocht. Xenofobie, racisme, en homofobie komen regelmatig voor in de geblokkeerde reacties. Commentaar zoals ‘noem jij jezelf een journalist?’, wordt ook door The Guardian geblokkeerd.
Artikelen geschreven door vrouwen leveren consistent een hoger aantal geblokkeerde reacties op dan artikelen geschreven door mannen
De ontluisterende conclusie van het onderzoek? Artikelen geschreven door vrouwen leveren consistent een hoger aantal geblokkeerde reacties op dan artikelen geschreven door mannen. De top 10 van vaste opinieschrijvers van The Guardian die het meest online wordt lastiggevallen bestaat uit acht vrouwen en twee zwarte mannen. Van de acht vrouwen in de ‘top 10’ zijn er twee homoseksueel, één moslim en één joods, van de twee mannen is er één homoseksueel. En de tien opinieschrijvers die het minst bekritiseerd werden? Allemaal man.
Opvallend is dat door mannen gedomineerde deelonderwerpen op de site van The Guardian, zoals ‘sport’ en ‘technology’, artikelen geschreven door vrouwen de meeste geblokkeerde reacties kregen. ‘Mode’, waarvoor meer vrouwen schrijven, is het enige deelonderwerp waar artikelen geschreven door mannen een hoger aantal geblokkeerde reacties ontvingen. Het onderzoek toont daarnaast dat artikelen over onderwerpen zoals feminisme, verkrachtingen en LGBT-kwesties over het algemeen buitenproportioneel kwetsend commentaar opleveren.
Er moet zo snel mogelijk verandering komen in de manier waarop we reageren op stukken waar we het niet mee eens zijn
De vaste Amerikaanse columniste Jessica Valenti is het meest belaagd met kwetsend commentaar. “Ondanks alle vooruitgang die vrouwen hebben geboekt, is er altijd nog online commentaar dat ons eraan herinnert dat sommige mannen, als ze anonimiteit en een toetsenbord hebben, nog steeds de mogelijkheid hebben om ons te beledigen of te bedreigen”, schrijft Valenti in haar column van 14 april.
Het doel van het onderzoek van The Guardian is om een dialoog te openen over kwetsend online commentaar, en om een verklaring te vinden waarom juist vrouwen vaak te maken krijgen met beledigend commentaar. “Om elke dag zo zwaar beledigd te worden doet iets met wie je bent”, schrijft Valenti. “Er zo snel mogelijk verandering komen in de manier waarop we reageren op stukken waar we het niet mee eens zijn, en in de manier waarop we online met elkaar communiceren.”