Wat voor barrières hinderen vrouwen uit ontwikkelingslanden als zij omhoog willen klimmen in ontwikkelingsorganisaties? En hoe kunnen we deze machtsbalans veranderen? Juist bij ontwikkelingsorganisaties, die gendergelijkheid en diversiteit hoog in het vaandel hebben staan, zie je weinig vrouwen uit het zuiden aan de top. Daar moet verandering in komen, maar hoe?
Onder leiding van schrijver en oprichter van de African Students United Kiza Magendane gaan we hierover discussiëren met:
- Amma Asante – Politicologe en Adviseur Maatschappelijke Organisaties
- Fatumo Farah – Directeur HIRDA
- Marina Diboma -Private Sector Specialist
- Ama van Dantzig – co-founder Dr. Monk
Ben je werkzaam in de ontwikkelingssector, ben je een ambitieuze professional, activist of student met een passie voor dit onderwerp? Wees welkom en discussieer mee!
Wanneer: dinsdag 8 maart 2016 Internationale Vrouwendag
Hoe laat: 16.00 tot 18.00 uur
Waar: Amsterdam, UvA, Oudemanhuispoort 4-6, lokaal f0,01
Aanmelden: check Facebook
Waarom deze talkshow? In de afgelopen drie decennia is het aantal ngo’s in de westerse- en ontwikkelingswereld met een focus op gendergelijkheid enorm toegenomen. Genderongelijkheid wordt als een mondiaal fenomeen gezien; over de hele wereld zijn vrouwen in topposities eerder uitzondering dan regel. De strijd voor vrouwelijk leiderschap is dus een wereldwijde strijd. Toch klinkt er kritiek vanuit de feministische en activistische hoek dat deze strijd vaak gebaseerd is op de ervaringen en ideeën van blanke, westerse vrouwen, en er weinig plaats is voor vrouwen uit ‘het zuiden’. Ngo’s hebben voornamelijk westerse mannen in hoge posities. Dat kan bijdragen aan een discours dat vrouwen generaliseert, en de stem van vrouwen uit het zuiden negeert. Terwijl we haar stem hard nodig hebben!