Seksueel plezier is een big deal

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ik kan het me nog goed herinneren, de keer dat ik voor het eerst een pakje condooms kocht. Een beetje gespannen en met lichte kriebels fietste ik naar de drogisterij. Eenmaal binnen had ik de keuze uit een enorm scala aan condooms in allerlei maten, smaken en kleuren. Ik zocht het pakje uit wat mij het meest geschikt leek en rekende af met een lichte blos op mijn wangen.

Dat was het dan eigenlijk, no big deal.

[[{“fid”:”33088″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]

Stéphanie van der Wijk is partnerships officer bij de jongeren-organisatie CHOICE for Youth and Sexuality. Zij zetten zich in voor de Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) van jongeren wereldwijd, en voor betekenisvolle jongerenparticipatie op dit beleidsterrein.

No big deal
Maar wat voor mij destijds no big deal is geweest, is voor veel jongeren veel minder vanzelfsprekend. In de aanloop naar het kopen van mijn eerste pakje condooms had ik namelijk op school geleerd over SOA’s/HIV, liefde, gevoelens en seksualiteit. Bij mijn ouders kon ik terecht met vragen en ik kon mijn onzekerheden met ze delen. Ik wist dat ik de baas was over mijn lichaam en ik was vrij om te kiezen met wie ik naar bed zou willen op het moment dat ik er klaar voor was. Deze dingen, en het feit dat ik gemakkelijk voorbehoedsmiddelen kon krijgen en kon rekenen op medische hulp maakten het tot no big deal.

Niet vanzelfsprekend
Wereldwijd zijn er te veel jongeren voor wie al die rechten en voorzieningen vreemd zijn. Ze krijgen geen of gebrekkige seksuele voorlichting en kunnen niet naar een dokter met vragen, langs een kliniek voor een SOA-test, naar een apotheek voor de pil. Ook kunnen jongeren niet open zijn over hun seksuele geaardheid omdat ze anders gediscrimineerd en vervolgd worden. Meisjes worden uitgehuwelijkt als ze twaalf jaar oud zijn en overlijden aan de complicaties van een zwangerschap op jonge leeftijd. Allemaal voorbeelden van schendingen van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) van jongeren. SRGR staat voor alle (mensen)rechten rond seksualiteit en het al dan niet krijgen van kinderen. Deze rechten sluiten nauw aan bij de universele mensenrechten, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Voorwaarde
Vanuit mijn professionele achtergrond (ik houd mij dagelijks met deze thema’s bezig) maar ook persoonlijk, ben ik van mening dat het van doorslaggevend belang is dat seksuele en reproductieve rechten (SRGR) pijlers van het nieuwe wereldwijde ontwikkelingsbeleid worden. Niet alleen omdat  jongeren het fundamentele recht hebben om vrij en geïnformeerd te beslissen over hun eigen lichaam, maar ook omdat SRGR een van de voorwaarden is voor duurzame ontwikkeling. Schendingen van seksuele en reproductieve rechten zijn een van de onderliggende factoren die armoede in stand houden. Grotere families, ongewenste zwangerschappen en zwangerschappen op jonge leeftijd dragen bijvoorbeeld bij aan zwangerschapssterfte en aan een laag of geen opleidingsniveau. Door jongeren voor te lichten en anticonceptiemiddelen toegankelijk voor ze te maken kan hier verandering in komen.

2030
Ik zou wensen dat in 2030 iedere jongere dezelfde lichte spanning en kriebels kan ervaren als ik bij het kopen van mijn eerste pakje condooms. Alleen niet omdat je iets doet wat verboden is of omdat je ervoor vervolgd zou kunnen worden, maar juist vanwege het seksuele plezier wat je ermee kan beleven. Iets waar iedereen recht op heeft! Dat je dan ook nog bijdraagt aan duurzame ontwikkeling is daarbij mooi meegenomen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons