Poolse vrouwen staken tegen abortusverbod

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op vrijdag 23 september werd er in het Poolse parlement in eerste instantie een wetsvoorstel geaccepteerd van de Poolse anti-abortus organisatie Stichting Pro. Met een campagne vol foto's van geaborteerde kinderen wist deze organisatie voldoende handtekeningen te verzamelen om een wetsvoorstel in te dienen voor een verdere aanscherping van de toch al strenge Poolse abortuswetgeving. Die aanscherping is zo zwaar dat er van een totaalverbod kan worden gesproken. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de wetgevende commissie in het parlement en kan als die het goedkeurt tot wet worden verheven. 

Zwarte Maandag

Het aannemen van het voorstel heeft de tegenstanders van een totaalverbod gemobiliseerd. Overal in Polen vinden en vonden protesten plaats. De voor gisteren aangekondigde nationale vrouwenstaking bleek een enorm succes. Overal in Polen legde vrouwen het werk neer en ontstonden spontane demonstraties. Ook in de rest van Europa worden solidariteitsacties georganiseerd. Gisteren vonden er ook in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag demonstraties plaats.

CzarnyProtest

Ondanks de regen verzamelen zich in diverse Poolse steden enorme massa's mensen om te protesteren tegen het extreme voorstel voor aanscherping van de abortuswetgeving. Deze aanscherping komt er op neer dat abortus volledig verboden wordt en dat illegale abortus bestraft wordt met een gevangenisstraf van vijf jaar en dat bij het vermoeden van een abortus er gestraft wordt met drie jaar gevangenisstraf. Het wetsvoorstel verbiedt ook de nu als compromis geldende mogelijkheid om met een abortus in te grijpen als het leven van de moeder bedreigd wordt of als het kind het resultaat is van verkrachting of incest.

Terugkrabbelen

Een van de grote voorstanders van het totaalverbod is de katholieke kerk. De kerk lijkt daarvoor nu zwaar gestraft te worden. Het aantal uitschrijvingen uit de kerk is de afgelopen dagen stormachtig geweest. Dat heeft de bisschoppen doen besluiten om in ieder geval de wens uit te spreken de strafbaarstelling van abortus uit het wetsvoorstel te halen. Met overal in het land georganiseerde missen sprak ze zich gisteren echter ook opnieuw uit voor het totaalverbod. De leiding van de conservatief katholieke regeringspartij 'Recht en Rechtvaardigheid', heeft al aangegeven dat het wetsvoorstel mogelijk geammendeerd kan worden. Toch heeft het er alles van weg dat het parlement met het aannemen van het wetsvoorstel de doos van Pandora heeft geopend en dat de Polen nu definitief op straat zijn gekomen om een halt toe te roepen aan de conservatief katholieke koers die het land is gaan varen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons